De zandzuiger

Coverafbeelding van: De zandzuiger

Trefwoord(en)
avontuur
familie
bedreigd
dieren
Denemarken

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Bruno en zijn zus Immy gaan met hun oma op reis naar een waddeneiland in Denemarken om er Henning en Morten te bezoeken. De reis verloopt niet geheel volgens plan. Als klap op de vuurpijl missen ze de overzet. Ze willen al wadlopend het eiland bereiken, maar dan komt het tij op en dreigen ze te verdrinken. Wie kan hen redden?

Dit is het tweede boek over Bruno. In het eerste boek ‘De walnotenkraker’ leert hij Morten kennen en nu gaan ze bij hem op bezoek.
De verschillende personages worden eerder karikaturaal beschreven. Zo is de oma een zeer eigenzinnige vrouw die niet echt voor rede vatbaar is en ze handelt soms zelfs onverantwoord. Immy wordt beschreven als de irritante zus van Bruno, die haar smartphone het belangrijkste vindt tijdens hun reis. Bruno, die in het eerste boek als origineel en spitsvondig overkomt, lijkt hier eerder een kleuter die zeurt als hij honger heeft en erg kinderlijk reageert als hij opschriften in het Deens ziet. Om maar enkele dingen te noemen.
Het verhaal wil niet per sé realistisch mogelijk zijn of geloofwaardig overkomen. De auteur houdt ervan om woordspelletjes en woordspelingen in zijn verhaal te verwerken. Dat komt best leuk over maar de auteur leidt zijn verhaal zodanig dat hij al die woordspelingen er in kan verwerken. Ditmaal komt dit het verhaal echter niet ten goede. Het wordt zelfs platvloers en het taalgebruik soms heel wat minder netjes.
Een verhaal kan al eens niet helemaal geloofwaardig overkomen maar er is nog een verschil met helemaal niet geloofwaardig. En dat is wat – zeker in de finale van het verhaal – in dit boek gebeurt. De titel is ook misleidend want de zandzuiger komt pas helemaal op het einde in het verhaal voor.
Het is niet duidelijk welke bedoeling de auteur met dit verhaal heeft. Het is weinig spannend, niet geloofwaardig, met soms plat taalgebruik en vreemde wendingen. Blijven enkel de woordspelingen over. Een tegenvallend verhaal, jammer.

Pol Van Damme - september 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Victor Kammeijer   

Illustrator
Helen van Vliet   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2016

ISBN
9789044828030

Aantal pagina's
119

Prijs
€14,95