De wraak van ridder Piepus

Coverafbeelding van: De wraak van ridder Piepus

Trefwoord(en)
milieubescherming
milieuvervuiling
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Piepel en Soeza leven en spelen naar hartenlust in het Biezebos. Piepel spiegelt zich aan Ridder Piepus, een voorouder die het bos beschermde. Piepel wil hetzelfde doen door erop toe te zien dat er geen vieze griezels het bos komen vervuilen. Daarvoor heeft hij een uitkijktorenhut gebouwd in de oude Holle Eik. Op een onweerachtige nacht gebeuren er verontrustende dingen. Ridder Piepus zal in actie moeten komen.

De auteur heeft zijn Boeboeks al meermaals voor het milieu laten opkomen. Dit verhaal is daar helemaal rond opgebouwd, met steun van ‘Mooimakers’, een initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort.
In zijn gekende stijl en creatieve woordenschat neemt de auteur de lezers mee naar het idyllische bos waar de Boeboeks in harmonie met de natuur leven en in goede verstandhouding met de andere bewoners van het bos. Als er dan door onverlaten vuil wordt gestort, neemt Ridder Piepel – Piepus – wraak. En daar loopt het even fout met de goede bedoelingen van de auteur. Want zijn actie is enkel een wraakactie tegen de vervuiler en brengt geen oplossing voor het gecreëerde probleem. Het vuil ligt nadien nog steeds in hun geliefde Biezebos.
De auteur wil zijn lezers respect voor de natuur bij te brengen: een boer die zijn veld besproeit wordt als boosdoener bestempelt terwijl de kleinschalige bio-boer wel zijn goedkeuring kan wegdragen. Ook de niet zo direct zichtbare vervuiling in het water krijgt aandacht.
Het boek is vooral bedoeld om kinderen bewust te maken voor het milieu en zo vervuiling tegen te gaan. Op de website van ‘Mooimakers’ is een werkschrift rond dit verhaal te downloaden.

Pol Van Damme - juni 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Marc de Bel   

Illustrator
Frieda Van Raevels

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2018

ISBN
9789461318084

Aantal pagina's
141

Prijs
€15,99