De wortels van de wereld

Robin beschikt over een bijzondere gave die hij beter verborgen houdt in zijn dorp. Als hij naar een bijzondere plek wordt gestuurd, begint hij te beseffen wat er met hem aan de hand is. Ondertussen hoort hij een stem in zijn hoofd die hem bekend voorkomt. Het wordt een erg vreemde ervaring die hem erg benauwd.
In de serres van Mendel krijgt Reya te maken met een vreemdeling die erg verontrustend gedrag vertoont. Zodanig zelfs dat zij hulp moet gaan zoeken aan de andere kant van de stad. Maar die is erg ver weg en ze is er nog nooit geweest. Zal het haar lukken?

Dit verhaal is het vervolg op ‘De serres van Mendel’. Hoewel de achterflap vermeld dat het verhaal apart te lezen is, zijn er toch een aantal elementen die niet helemaal duidelijk overkomen als het eerste verhaal niet gelezen werd.
Het verhaal heeft een hoog filosofisch gehalte en diepe doordenkers over het leven en de dood. Het is maar de vraag of jonge lezers deze lagen zullen herkennen en begrijpen. Want het gegeven komt niet erg herkenbaar over. Het leven van zowel Robin in zijn dorp als van Reya in de serres en ook alles wat daartussen gebeurt, is niet altijd makkelijk voor te stellen.
Het verhaal wordt verteld door de auteur. Afwisselend vanuit het standpunt van Robin en Reya. Die delen zijn gescheiden door een dubbele paginagrote illustratie met een titel. Maar het verband met het verhaal is er niet erg duidelijk.
Het boek is erg verzorgd uitgegeven. De tekst staat op zacht glanzend beige pagina’s in een ruime bladspiegel. Heel wat niet alledaagse en kleurrijke illustraties zijn in het verhaal opgenomen. Waarbij wordt verwacht dat de lezer ook daarover nadenkt.
Het is geen gemakkelijk leesbaar verhaal en er wordt heel wat leesbereidheid en doorzetting van de lezer gevraagd.
Een kunstzinnig diepgravend verhaal over grote levensvragen in een mooie, zware uitvoering.

Pol Van Damme - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Kirstin Vanlierde   

Illustrator
Jurgen Walschot

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463832038

Aantal pagina's
159

Prijs
€20,00