De Woordsmid

aanrader Coverafbeelding van: De Woordsmid

Trefwoord(en)
dreiging
milieu
taal
vriendschap
spanning
rebellie

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

In een niet nader omschreven toekomst leven de mensen onder een streng regime. Voedsel en drank is gerantsoeneerd en enkel te verkrijgen met bonnen. En er mag enkel gesproken worden in ‘Lijst’: een taal bestaande uit 500 voorgeschreven woorden. Letta is leerling-woordsmid. De woordsmid beheert de Lijst. Als Letta te horen krijgt dat haar meester tijdens een expeditie overleden is, wordt zij de nieuwe Woordsmid. Er gebeuren echter vreemde dingen en Letta begint te twijfelen of haar meester wel echt dood is. Ze ontdekt een vreselijk geheim.

Dit boek speelt zich af in een tijd na de vrijwel gehele vernietiging van de ons bekende wereld tijdens een ramp, Smelt genaamd. Enkel in Ark overleven een aantal mensen. Maar er gelden strenge regels, waaronder die Lijst-taal.
In eerste instantie vindt de lezer het wel vreemd dat deze karige taal noodzakelijk zou zijn.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Letta. Door haar ogen leert de lezer de maatschappij en leefomstandigheden in Ark kennen. Er staan echter ook enkele cursieve stukjes tussen die vanuit het standpunt van de strenge leider van Ark worden verteld. Daarin ontdekt de lezer zijn motieven en wordt duidelijk waarom Lijst bestaat.
Het toekomstbeeld dat de auteur hier schetst is wel vrij somber. De mensheid is er een enorm stuk op achteruit gegaan en zaken die wij nu als normaal bestempelen zijn in Ark helemaal verdwenen. Er lijkt buiten Ark ook weinig kans op overleven, al is het wel mogelijk.
Het verhaal is in een makkelijk leesbare taal geschreven en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De spanning wordt ook stelselmatig opgevoerd waardoor de lezer geboeid blijft. Het slot suggereert een vervolg, want het volledige verhaal is nog niet af.
Prachtig geschreven verhaal dat de lezer in zijn ban houdt.
Een aanrader.

Pol Van Damme - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Patricia Forde   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2019

ISBN
9789021678955

Aantal pagina's
328

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Wordsmith

Vertaler(s)
Annelies Jorna