De wonderlingen

aanrader Coverafbeelding van: De wonderlingen

Trefwoord(en)
familierelaties
familiegeheimen
geschiedenis
theater

Genre
prentenboek

Vanaf
10 jaar

De Amerikaanse auteur en illustrator Brian Selznick verbaasde ons reeds eerder met ‘De uitvinding van Hugo Cabret’ (2007) en ‘Het wonderkabinet’ (2011), waarbij hij telkens tekst en tekeningen samen het verhaal laat vertellen. Deze keer overtreft hij zichzelf met dit lijvige en meeslepende verhaal-in-verhaal waarin de kracht van verhalen creëren en verbeelding centraal staan.
Het eerste deel vangt aan in 1766 en vertelt als een graphic novel het verhaal van de familie Wonderling. Op het schip ‘De Kraken’ is er de voorstelling van de engel en de draak. Maar een storm doet het schip kapseizen. Marcus Wonderling sterft op het eiland waar zij aanspoelen en enkel Billy en zijn hond Teer overleven deze tragische gebeurtenis. Als zij gered worden en heel wat later in Londen arriveren bouwt men er het grote theater. Marcus wordt als engel vereeuwigd op het plafond en Billy kan er aan de slag. Op een moment, Teer is dan al gestorven, vindt hij een mand met daarin een vondeling. Hij noemt hem Marcus. En zo gaat de familiekroniek verder, jaar na jaar, generatie na generatie. Tot in het jaar 1900: Leontes wil naar India trekken omdat hij niet thuishoort in het theater, maar daar steekt grootvader Alexander een stokje voor. Een grote brand in het theater maakt een bruusk einde aan dit eerste deel.
In het tweede deel, waar tekst het overneemt van de tekeningen, maakt de auteur een sprong naar 1990. Joseph is weggelopen uit het internaat en zwerft door Londen, op zoek naar zijn bijzondere oom Albert in de Folgate Street 18. In zijn huis lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Joseph ontrafelt er vele geheimen en raadsels en ontdekt zo de waarheid omtrent zijn oom en zijn familie. Deel 1 en deel 2 haken hier mooi in elkaar. Maar dan volgt een grote verrassing die het ganse verhaal in een ander perspectief plaatst. Waarna tekeningen het weer overnemen en het verhaal voorzien van een verrassend en emotioneel slot.
Selznick verzint laag na laag en vertelt als een meesterverteller. Hij maakt gebruik van vele details die het geheel ‘kleuren’ en zintuiglijk maken. Alsof je het haardvuur hoort knisperen, alsof je de muffe kleren ruikt, … Hij neemt je mee op sleeptouw in een stijl die je vaak aan Dickens doet denken. Groots en meesterlijk, met af en toe een referentie naar Shakespeare of de Ierse dichter W.B.Yeats. Gefundeerd is het minst wat je kan zeggen van deze vuistdikke pageturner. Het wekt je verbazing op hoe hij zowel met tekst als met tekeningen een verhaal met verve uit de doeken kan doen. En deze keer verbaast hij je nog meer doordat hij je als lezer doet meedenken en mee zoeken met het hoofdpersonage.
Een absolute aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Brian Selznick

Illustrator
Brian Selznick

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2016

ISBN
9789401433815

Aantal pagina's
648

Prijs
€24,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Marvels

Vertaler(s)
Aleid van Eekelen-Benders