De wonderlijke hoed van Beer

Coverafbeelding van: De wonderlijke hoed van Beer

Trefwoord(en)
dieren
beren
vriendschap
winterslaap
dromen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Beer woont alleen en heeft geen vrienden. Dat vindt hij best want hij kan doen en laten wat hij zelf wil. Toch is hij stiekem een beetje eenzaam. Op een dag, wanneer hij een dutje doet, landt er een specht op zijn hoge hoed. Die hakt een gat in de hoed en nestelt er zich in. De beer wil het niet, maar de specht wijkt niet. Integendeel, er komen meer en meer vogels in de hoed wonen. En de hoed die groeit en groeit… Beer vindt het uiteindelijk wel gezellig. Hij is nu niet meer alleen. Maar op een ochtend zijn alle vogels weggevlogen. Beer is triest. Elke dag kijkt hij uit het raam en maakt hij eten voor hen klaar (voor als ze terugkomen). Dan worden de dagen korter en kouder en valt Beer in een diepe slaap. Als het weer lente is wordt hij wakker en hoort hij buiten geklop …
Dit sfeervolle prentenboek koppelt een herkenbare realiteit aan een warme fantasie. Het gevoelige verhaal wikkelt zich gestaag af met af en toe verrassende wendingen naar een bevrijdend einde toe.
De tekst is eenvoudig en gevarieerd. Korte en makkelijk voorleesbare zinnetjes vertellen het poëtische verhaal met veel stiltes tussendoor.
De prenten, in mooie, zachte tinten, versterken de poëtische droomsfeer. Zij bevatten tal van details die de realiteit overstijgen: letters die uit een boek dwarrelen, een kopje koffie op een tak, een boom die uit een tafelkleed groeit, gras dat de slaapkamer binnengroeit, paddenstoelen aan de waslijn, … Er valt hier heel wat te ontdekken!
Kortom, een droom van een prentenboek dat verrast en verblijdt.

Eric Vanthillo - november 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Ayano Imai

Illustrator
Ayano Imai

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2014

ISBN
9789051163612

Aantal pagina's
30

Prijs
€13,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
While he was sleeping

Vertaler(s)
Joukje Akveld