De wondere historie van Judocus Vijd en het Lam Gods

Coverafbeelding van: De wondere historie van Judocus Vijd en het Lam Gods

Trefwoord(en)
schilderijen
kunst
geschiedenis

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Als Judocus (Joos) Vijd voor het eerst het Lam Gods aanschouwt, is hij in volle vervoering. Verschillende elementen uit het schilderij doen hem terugdenken aan het verloop van zijn leven en wat zijn levensdoel kon zijn. Het Lam doet hem aan zijn kindertijd denken, de torens aan het kasteel waar hij zijn jeugd doorbracht, de musicerende engelen aan zijn jongere zus die prachtig kon zingen, de ridders aan zijn broers die beiden ridder werden. Alleen leek er voor hemzelf geen eigenlijk doel in het leven. Maar dat veranderde toch, later in zijn leven.

In een korte proloog – op iets gelig papier – begint het verhaal met de onthulling van het schilderij door Jan Van Eyck aan zijn opdrachtgever Joos Vijd.
Dan volgen tien hoofdstukjes waarin Joos vertelt over bepaalde gebeurtenissen uit zijn leven. Gebeurtenissen die hij telkens terugvindt in een bepaald deel of zelfs detail van het schilderij. Het zijn chronologisch geplaatste stukjes uit zijn leven waardoor de lezer een beeld krijgt van het leven van Joos Vijd en hoe dat uiteindelijk leidt naar de opdracht voor het schilderij.
In een epiloog – eveneens op iets gelig papier – keert Joos terug tot zichzelf in de kapel waar zijn vrouw Elisabeth en de schilder Jan van Eyck hem tot de werkelijkheid terughalen. Het schilderij had hem helemaal ingepalmd.
De tien gebeurtenissen uit Joos Vijds leven worden realistisch verteld en geven een beeld van het leven in die tijd. Het verhaal wordt door de auteurs verteld vanuit het standpunt van Joos. Waardoor ook zijn gedachten en gevoelens worden verwoord. De verhalen zijn in een mooie taal geschreven met hier en daar beeldspraak die de sfeer nog benadrukken. Enige leeservaring bij de jonge lezers is wel aangewezen.
Elk verhaal wordt voorafgegaan door een gestileerde illustratie op een hele pagina die dat bepaald stukje van het schilderij belichten waarover het verhaal gaat. Voor de duidelijkheid van het verhaal zou echter ook een afbeelding van het originele werk handig zijn geweest. Zo kon de lezer ook elk element terugvinden op die illustratie. Een mooi verwoord en tijdloos verhaal over het leven van de opdrachtgever van het Lam Gods. Voor kunstliefhebbers van alle leeftijden beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - maart 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Karen Dierickx   
Inge Misschaert   

Illustrator
Gudrun Makelberge   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463831611

Aantal pagina's
92

Prijs
€18,50