De wisselaar

Coverafbeelding van: De wisselaar

Trefwoord(en)
helpen
bang
persoonsverwisseling

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Stel je voor: je durft iets niet maar kan iemand anders in je lichaam laten komen om te doen wat jij niet durft. Dat noemen ze wisselaars en hun bestaan is geheim. Net zoals hun hoofdkantoor of hoe het wisselen gebeurt. Iedereen kan zo’n wissel aanvragen door geld in een fontein te gooien. Anders vindt dat fascinerend en is zoals iedereen benieuwd naar de wisselaars. Op een dag wordt hij aangesproken door een onbekende die hem uitnodigt om naar het wisselkantoor te komen. Tot nu toe waren er alleen volwassen wisselaars maar ze willen testen of ook kinderen goede wisselaars kunnen zijn. Samen met Collin is Anders uitgekozen om wisselaar te kunnen worden. Maar slechts één van hen wordt uiteindelijk een wisselaar. En Collin weet al heel veel van de wisselaarswerkwijze want zijn moeder is een bekende wisselaar. Daar kan Anders toch nooit tegenop? Of wel?

Dit zou het eerste boek van een nieuwe reeks kunnen zijn, want de auteur kreeg de smaak voor het wisselen te pakken. Het is dan ook een fantasievol gegeven: even van lichaam ruilen om een moeilijke taak te volbrengen en dan weer naar je eigen lichaam verhuizen. Het lastige is wel dat je daar een fontein voor nodig hebt, en die zijn soms lastig te vinden. Een ander minpuntje van Anders is dat hij dikwijls te laat komt. En dat past niet bij wisselaars, die moeten zelfs erg goed op hun tijd letten. Toch blijkt Anders de opdrachten erg goed uit te voeren. Zijn moed en emoties zorgen voor een juiste inschatting van wat hij moet doen.
Het gegeven van dit boek biedt heel wat fantasiemogelijkheden. Zowel de strijd van Anders om wisselaar te mogen worden als zijn ervaringen tijdens het wisselen bieden heel wat verhaalstof, ook voor verdere avonturen. Anders is duidelijk ook anders dan zijn tweelingbroer, en ook bij de wisselaars zorgt hij meteen voor een onverklaarbaar verschijnsel. Dat maakt alles spannend en verrassend.
Het verhaal leest erg vlot, met heel wat spitse dialogen en emotievolle beschrijvingen. Expressievolle illustraties leggen wat accenten in het verhaal.
Een verrassend en uitnodigend verhaal boordevol fantasie en emotie.

Mik Ghys - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Maren Stoffels   

Illustrator
Geert Gratama   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2022

ISBN
9789025883157

Aantal pagina's
172

Prijs
€15,99