De wind en wij
Het duo Jong – Devos lijkt wel een ‘match made in heaven’, want elke keer als zij samen een boek maken, is het een (gevoelig) schot in de roos. Zoals in ‘Nooit is voor altijd’ en ‘Max maakt een vriend’. Nu is er van hen dit (letterlijk en figuurlijk) grootse prentenboek, waarin die hemel nooit ver weg lijkt te zijn, hoewel dat ook maar een persoonlijke interpretatie is. Want als je één ding kan zeggen van dit gelaagde prentenboek, is dat het multi-interpreteerbaar is. En het dus jong én oud aanspreekt.
De wind is in het verhaal alom aanwezig. De wij, dat zijn een lieflijk, grijzig beest en een klein, ondernemend meisje in een gele jekker. En dan is er ook nog dat stipje aan de horizon waarmee het verhaal opent en afsluit…
Het meisje komt aangewaaid in een storm van blaadjes en belandt zo bij het beest. Van waar ze komt, wie ze is en hoe ze eruit zou zien, hoe ze zou klinken, bewegen, spelen, dat was allemaal niet geweten. Maar nu ze er is kan het spelen starten. Het samen zijn. Het opgroeien. En natuurlijk leidt dat opgroeien ook tot loslaten…
Met sobere maar rake woorden vat Jong een heel leven (en meer dan dat) in een kernachtige tekst die perfect speelt met emotie en herkenning en het tegelijkertijd ver overstijgt. De treffende woorden raken je en spreken je aan op je eigen verbeelding en gevoel.
Devos verbeeldt al even meesterlijk en met ‘open vizier’ de leefwereld van deze twee wonderlijke wezens. Het grote grijs (met subtiele gele details) waar alles mee begint wordt geleidelijk lichter. De wilde luchtstroom van blaadjes in de wind brengt gele kleur aan en doet het geheel evolueren naar zonovergoten geel. Waarna nieuwe sferen en tinten zich weer opdringen. Knap hoe de illustrator met zijn beperkt kleurenpalet raak treft in de wisselende sferen doorheen het verhaal. Ook mooi hoe hij beeld geeft aan de beweeglijkheid van het meisje en haar speeldrift, de goeiigheid van het monster, het sturen (en tegelijkertijd het loslaten) van de windstroom en de blaadjes, … En tot slot: het koffertje… Alom aanwezig maar nooit open… Een niet onbelangrijk detail dat je niet loslaat.
Dit zijn stuk voor stuk prenten die je aandacht opzuigen en vasthouden, prenten die je zou willen inkaderen. Meesterlijk, verrassend, vernieuwend. Niet voor niets werden zij nog voor de publicatie al gelauwerd met internationale prijzen zoals een ‘Commarts Award of Excellence’ in Californië en een ‘3×3 Merit Award’ en een ‘3×3 Honourable Mention’ in New York.
Dit alles werd vakkundig vormgegeven door Dries Desseyn, die het geheel maakte tot een groots hebbeding (Bestaat de term ‘hebbeboek’? Anders zouden we dat bij deze misschien moeten uitvinden?) dat wij met veel liefde heel graag aanraden aan jong én oud!
Eric Vanthillo - februari 2021
Auteur
Claudia Jong
Illustrator
Kristof Devos
Uitgeverij
De Eenhoorn
Jaartal
2020
ISBN
9789462915121
Aantal pagina's
32
Prijs
€17,50