De Werthanknoop – De Nedergrim, deel 3

Coverafbeelding van: De Werthanknoop – De Nedergrim, deel 3

Trefwoord(en)
spanning
avontuur
fantasy
vriendschap
magie

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Katherine, Edmond en Tom zijn weer samen in hun dorp tijdens een ijzig koude winter. Ze vinden in een boomgaard een gewonde jongen die een edelsteen in zijn voorhoofd heeft en een mysterieuze schijf bij zich heeft. Edmond ontcijfert stukje bij beetje de betekenis van de schijf en ontdekt dat de Nedergrim de wereld zal verwoesten tijdens deze Joel, de periode tussen twee jaren waarin vreemde dingen gebeuren. Ondertussen voeren de edelen onderling strijd om de troon te bemachtigen nu de koning dood is. Machtige magiërs maken van deze chaos gebruik om de Nedergrim te laten slagen.

Dit is het derde deel van de trilogie rond de Nedergim, een machtig magiër die zich naar de donkere kant heeft laten overhalen. Kwam het eerste deel nogal langzaam op gang, het tweede deel was ongemeen spannend. Dit derde deel valt weer terug op het eerste deel. Het verhaal evolueert langzaam. De fantasy kan allerhande dingen ‘zomaar’ laten gebeuren, dingen waar gewone stervelingen niets tegen in te brengen hebben. Daar lijdt dit verhaal ook een stukje onder.
De alwetende auteur vertelt het verhaal vanuit de standpunten van de drie hoofdpersonages die de wereld moeten zien te redden tussen de strijdende partijen om de macht die weinig of geen oog hebben voor de dreiging die de Nedergrim vormt.
Bij nieuwe hoofdstukken maakt het verhaal soms een sprong waarna voorgaande gebeurtenissen terug worden ingelast. Dat komt wat vreemd over.
Er wordt veel aandacht besteed aan de relaties tussen de personages onderling en de relatie tussen Edmond en zijn jongere broer. De meeste volwassenen lopen eigenlijk meer in de weg dan dat ze bijdragen tot het verhaal. De gedragingen van sommige personages zijn hier en daar niet te verklaren en worden ook niet verklaard. Zo is de vader van Katherine plots erg bot en ruw tegenover zijn dochter en haar vrienden en verdwijnt hij. Verder in het verhaal komt hij weer tevoorschijn, zonder dat dit verklaard wordt. Er wordt in het verhaal met tijd en ruimte gespeeld, maar soms lijkt het wat overdreven en komt de geloofwaardigheid in het gedrang of wordt het door de fantasy moeilijk voorstelbaar wat er nu eigenlijk aan de hand is.
Het verhaal kan niet worden gelezen zonder de voorgaande delen te kennen.
Voor liefhebbers van fantasy in een middeleeuws kader met duidelijke Goeden en Slechten.

Pol Van Damme - april 2018

Auteur
Matthew Jobin

Uitgeverij
Gottmer   


Reeks
De Nedergrim

Jaartal
2018

ISBN
9789025767419

Aantal pagina's
480

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Darknot

Vertaler(s)
Henk Moerdijk