De wereld

aanrader Coverafbeelding van: De wereld

Trefwoord(en)
eenzaam
ontsnappen
dagelijks leven
vluchtelingen
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

In 2014 schreef Verrept en tekende Godon in opdracht van theater Stap het indringende verhaal ‘De bank’.
Nu is er deze uitgave die je kan zien als een vervolg daarop, maar even goed apart leesbaar is. Hetzelfde duo zorgde ook deze keer weer voor een sobere maar innemende voltreffer van formaat!
Het verhaal begint bij de man op de bank in het park. Hij zag hoe het leven hem voorbijglipte en nam een besluit: hij liep het park uit alsof hij een stem volgde. Waarom? Hij had er geen idee van. Waarnaartoe? Dat wist hij evenmin. Eerst een koffie in een bar, daarna een wandeling in de stad, een bezoek aan het Astoriahotel en ‘last but not least’ een treinreis die zijn leven grondig zou veranderen…

Verrept schrijft ook nu weer met zuinige woorden een verhaal dat verrast en beklijft. Gebeurtenis na gebeurtenis bouwt hij gestaag naar een verrassende switch die je als lezer verbaast. De ontmoeting van het hoofdpersonage met het meisje, en daarmee het insijpelen van het vluchtelingenthema, lijkt even een plotse breuk in het verhaal, maar snel ben je mee en grijpt het geheel je nog meer naar je strot. Want waar eerst de wereld draait om enkel de man, krijg je hier een plotse ‘maatschappelijke’ verbreding die je tot denken aanzet. Een gedurfde maar wel overwogen en dappere keuze!
Godon vertelt even goed met haar prenten en zet sferen neer die imponeren. Met vluchtige lijnen als uit een losse pols tekent en kleurt zij situaties waarin figuren hun leven lijken te ondergaan. Door veel te suggereren en nog meer open te laten, prikkelt zij overvloedig je verbeelding. Weloverwogen kleuren laten je niet onberoerd. Het kille blauw, het onheilspellende en donkere zwart, het hoopgevende geel, … Hoe eenvoudig de prenten ook mogen zijn, zij trekken je aandacht en houden het vast voor lange duur. Sterk en absoluut niet vrijblijvend!
Zo is dit boek ook weer een te koesteren uitgave voor jong en oud geworden, fraai vormgegeven door de auteur zelf. Een boek dat niets aan het toeval overlaat maar weloverwogen een verhaal vertelt dat aangrijpt in al zijn eenvoud. Knap! Een absolute aanrader!

Eric Vanthillo - juni 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Verrept   

Illustrator
Ingrid Godon   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2017

ISBN
9789462912601

Aantal pagina's
80

Prijs
€17,50