De wereld achter het hek

Coverafbeelding van: De wereld achter het hek

Trefwoord(en)
vluchtelingen
vluchtelingenkampen
hoop
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Subhi is geboren in een vluchtelingenkamp in Australië. Hij leeft er samen met zijn moeder en zus en vele andere Rohingya die verjaagd werden uit Myanmar. Subhi kent niets anders dan het leven in het kamp. Hij is erg verrast wanneer hij op een nacht een Australisch meisje ontmoet dat van buitenaf onder het hek gekropen is naar hem toe. Zij is op zoek naar iemand die de verhalen van haar gestorven moeder kan voorlezen. Geregeld komt ze ’s nachts op bezoek. Zo worden Subhi en Jimmie vrienden, ook al moet alles in het geheim gebeuren. Jimmie toont Subhi hoe hij kan ontsnappen, maar dat wil hij niet. Tot er iets gebeurt waardoor hij het kamp wel moet verlaten, want Jimmie is in levensgevaar.

Dit aangrijpende verhaal vertelt over de mensonwaardige omstandigheden waarin vluchtelingen in zo’n kamp moeten overleven. Subhi houdt van verhalen van andere mensen, want zelf heeft hij geen herinneringen aan een leven buiten het kamp. Die verhalen houden zijn fantasie levend. Door Subhi te volgen tijdens zijn dagelijkse bezigheden in het kamp krijgt de lezer een beeld van hoe het leven daar is. Daartegenover krijg je de wereld van Jimmie, die ook niet rooskleurig is maar haar wel alles geeft wat ze nodig heeft. Die twee werelden raken elkaar wanneer Jimmie Subhi ontmoet en blijft opzoeken. Beide kinderen vinden steun bij elkaar.
Dit verhaal draait niet alleen om de vriendschap tussen Jimmie en Subhi. Het is vooral een aanklacht tegen de vluchtelingenkampen waar elke hoop verdwijnt omdat niemand er ooit wegraakt. In een nawoord vertelt de auteur waarom dit boek noodzakelijk is. Ook de situatie van de Rohingya wordt verduidelijkt. Daardoor krijg je door het lezen van dit boek een beeld van onze samenleving waarin nog heel wat verbeterd kan worden. Een realistisch en schrijnend verhaal met een sterke boodschap.

Mik Ghys - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Zana Fraillon   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2017

ISBN
9789024576579

Aantal pagina's
234

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Bone Sparrow

Vertaler(s)
Aleid van Eekelen-Benders