De weg naar morgenochtend

Coverafbeelding van: De weg naar morgenochtend

Trefwoord(en)
dromen
opgroeien
geschiedenis
werken
veranderen

Genre
prentenboek

Vanaf
8 jaar

Met dit beeldverhaal verrast Joke van Leeuwen weer haar lezers, jong én oud.
Zij kadert haar verhaal met een inleidende tekst over Veertje, een meisje dat zo’n honderd jaar geleden leefde. Zij moest op haar twaalf van school af om te gaan werken voor een mevrouw. Het verhaal dat volgt speelt zich af in de nacht voor het zo ver is. In de vorm van een stripverhaal met grote en kleine prenten en teksten in tekstballonnen schrijft, tekent, associeert en knipt en plakt van Leeuwen verschillende feiten en gebeurtenissen bij elkaar die samen één nacht overspannen. Als een tsunami van dromen die het hoofdpersonage overspoelen.
Over wennen aan de wereld en het moeten, over stempels en beloningen, over vele nieuwe al dan niet nare ervaringen, over verder willen en loslaten, over plannen maken en bijzondere dingen doen, over thuis zijn en thuis komen, over oude liedjes en over zoveel meer.
In het begin moet je even wennen aan de kronkels en wisselende gebeurtenissen, maar eens je je eraan over hebt gegeven beleef je een trip met vele lagen die herkenbaar is voor diverse leeftijden en generaties.
De prenten  baden hoofdzakelijk in donkere tinten, wat de nachtelijke sfeer mooi weergeeft. De stijl is speels en verrassend en vermengt vlot verschillende technieken.
Een bijzonder prentenboek voor jong en oud dat zich beetje bij beetje laat ontdekken en waarbij verschillende verhaallijnen zich in je geheugen nestelen. Oftewel om hun originaliteit oftewel om hun emotionele lading.
Van Leeuwen draagt dit veelzijdige verhaal op aan haar eigen oma die hetzelfde lot beschoren was. Ze voegt eraan toe: “Ze was wijs. Voor wijsheid heb je geen diploma’s nodig maar je moet soms wel je gedachten poetsen.
Een beschrijving om in te kaderen, typisch ‘van Leeuwen’.

Eric Vanthillo - april 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Joke van Leeuwen   

Illustrator
Joke van Leeuwen   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2024

ISBN
9789045130064

Aantal pagina's
73

Prijs
€18,99