De Waterwaack van Natterlande

Coverafbeelding van: De Waterwaack van Natterlande

Trefwoord(en)
avontuur
fantasie
milieu

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

De ouders van Toffee en Gum zijn ondernemers die veel geld verdienen en altijd meer willen. Op een dag worden ze erfgenaam van een vreemd huis en een groot moerassig gebied. Ze zien dadelijk mogelijkheden om geld te slaan uit de aanleg van een nieuwe woonwijk. Maar het gebied is niet zomaar een stuk land waarmee je alles kan doen. Er gebeuren erg vreemde dingen.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door Toffee en Gum in een soort relaas dat ze achteraf hebben geschreven om alle gebeurtenissen te verklaren. Telkens een hoofdstuk begint, speelt hij of zij nog in op wat de ander daarvoor heeft geschreven/verteld. Op zich al een aparte manier om het verhaal te vertellen. Beide kinderen reconstrueren als het ware de gebeurtenissen in chronologische volgorde. Zij weten al wel hoe alles verlopen is, maar vertellen dat pas als die gebeurtenis ook heeft plaatsgevonden en doen de lezer dus wachten om te weten hoe de vork in de steel steekt.
Het is een heel fantasierijk verhaal met een heel aantal onmogelijke gebeurtenissen die echter op een manier verteld worden alsof het allemaal echt gebeurd is.
De verschillende personages zijn heel erg specifiek beschreven. Zo zijn de ouders van Toffee en Gum echte geldwolven die de hele tijd op hun computers werken of opdrachten geven om bouwwerken aan te vatten waarbij geld geen rol speelt. Ook de andere personages zijn zo erg sterk getypeerd beschreven, een beetje karikaturaal zelfs.
De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De auteur heeft ook een bijzondere aandacht voor het milieu in het verhaal verweven en eveneens kritiek verwoord over het ongebreideld inpalmen van stukken open natuur.
Het verhaal bevat ook heel wat kleurrijke illustraties die heel goed bij het verhaal passen en een beetje ruimte geven aan dit uitgebreide verhaal.
Goed voor een hele lange tijd ontspannen leesplezier, met een kritische noot voor de aandachtige lezer.

Pol Van Damme - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Marco Kunst   

Illustrator
Marieke Nelissen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2017

ISBN
9789047707769

Aantal pagina's
415

Prijs
€16,95