De walvisbibliotheek

aanrader Coverafbeelding van: De walvisbibliotheek

Trefwoord(en)
walvissen
zee
postbodes
bibliotheek
vertellen

Genre
prentenboek

Vanaf
12 jaar

In 1996 schreef Zidrou ‘De walvis en de piraat’, toen uitgegeven door Artis-Historia. Hij herwerkte het verhaal voor deze opvallende uitgave die het midden houdt tussen een prentenboek, een strip en een graphic novel. Het doelpubliek voor dit gelaagd verhaal is moeilijk te bepalen: als voorlees- of beter samenleesboek kan het vanaf een jaar of 6. Zij zullen dan wel vele details en dieper liggende lijnen missen, want die zijn eerder voor +12 en volwassenen.
Hoofdpersonage van het verhaal is een postbode op zee. Regelmatig verliet hij zijn liefste vrouw en voer hij met zijn bootje de zee op om de post te leveren. Met veel liefde en nog meer plichtsbesef. Op een keer botste hij op een walvis en tussen hen ontstond een warme vriendschap. Zij deelden elkaars ervaringen en verhalen. Elke keer weer bij nieuwe maan ontmoetten ze elkaar. Want alleen bij nieuwe maan was het veilig voor de walvis omdat het dan donker was en de walvisjagers niet uitvoeren. Op een keer nodigde de walvis de man uit in zijn buik. Daarin bewaarde hij een bibliotheek vol boeken en verhalen. Terug thuis deelde de man met veel liefde de verhalen met zijn vrouw. Verhalen met een goede afloop, want aan verhalen met een slechte afloop had hij een hekel. Dit verhaal echter… Op een keer voer de man niet uit bij nieuwe maan – terwijl de walvis hem verwachtte – omdat zijn vrouw beviel van een meisje. En de walvis die wachtte. Tot de zon aan de horizon verscheen en het niet meer donker was…
De kracht van dit innemende verhaal zit niet alleen in de gevoelige vriendschap tussen de man en de walvis, maar nog meer in de noodzaak ervan: dat verhalen moeten verteld worden. Telkens weer. Aan mensen, aan vissen, aan eender wie. Zoals de auteur zelf zegt: “We leren verhalen vertellen zoals we leren zwemmen. Om niet te verdrinken.”
Een boodschap die kan tellen in een boek dat je niet snel opzij zal leggen.
Zidrou schreef met gevoelige pen woord na woord. Het verhaal is doorspekt met fijne filosofische bespiegelingen en flink wat poëzie. Zijn liefde voor boeken en verhalen en het leven zelf dreef hem tot dit pakkende verhaal. Zoals hij zelf schrijft in zijn boodschap: “Ik heb elk woord weer leven ingeblazen, en het verhaal heeft naar mij geglimlacht.”
Vanistendael maakte bij dit alles beklijvende prenten die bulken van kleur en expressie. Zij schilderde met waterverf en kleurpotlood gevoelige taferelen vol leven die je verbeelding prikkelen. De weidse zee-partijen, het liefdevol samenleven van de man en de vrouw, het leven op zee, … Alles verbeeldde zij vakkundig met veel sfeer en een fijne humor die het geheel oplicht.
Je merkt in al zijn gelaagdheid dat dit boek het resultaat is van een minutieus werk – zowel in de schriftuur als in de prenten als in de totale vormgeving – dat er alleen maar kon komen door een intense samenwerking van 2 vakmensen die vrijblijvendheid schuwen. Een kwaliteit die een divers publiek mag vinden. Daarom een aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Zidrou

Illustrator
Judith Vanistendael

Uitgeverij
Oogachtend   


Jaartal
2021

ISBN
9789492672490

Aantal pagina's
80

Prijs
€24,00


Vertaald uit
Frans

Vertaler(s)
Rob Westendorp