De walnotenkraker

Coverafbeelding van: De walnotenkraker

Trefwoord(en)
vriendschap
andere culturen
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Bruno is fan van de letter ‘b’. Alles wat met die letter begint, vindt hij leuk. Blauw, bruine boterhammen, bessen, Bastogne-koeken enzovoort. Op een ochtend ontmoet hij een vreemde man in het park. Hij is eerst achterdochtig maar sluit later vriendschap met de man die vreemd praat. Ze praten over vanalles. Als Bruno verneemt dat de broer van de man in de gevangenis zit, bedenkt hij een plan. Een plan met Japanse oesters en bubbeltjesplastic.

De gebeurtenissen in dit verhaal zijn realistisch beschreven maar zijn dat niet. Dat is ook niet de bedoeling van de auteur. In eerste instantie wil die door bepaalde uitspraken in de mond te leggen van Bruno of de man in het park, ertoe komen dat de lezer gaat nadenken over bepaalde dingen, over zegswijzen in de taal en taal in het algemeen. Of over de manier van denken tegenover onbekende mensen en hoe vooroordelen een fout beeld geven van mensen die anders zijn.
Het personage van Bruno is levensecht beschreven en zal heel herkenbaar overkomen bij de lezers. Hij is een energieke jongen die nieuwsgierig om zich heen kijkt en nadenkt over taal, zegswijzen en andere mensen. Hij laat zich niet snel beteugelen en muist er dikwijls vandoor zonder dat zijn moeder het weet. Die speelt in het verhaal geen rol. Over de man in het park, Morten, komt de lezer niet meer te weten dan wat hij tegen Bruno vertelt. Hij komt uit een ander land en verblijft hier omdat zijn broer in de gevangenis zit.
Een verhaal waarin de actie niet primeert maar dat dikwijls aanleiding geeft om na te denken over bepaalde uitspraken of gebeurtenissen. Handig voor groepsgesprekken op school of jeugdbeweging. Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - november 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Victor Kammeijer   

Illustrator
Ellen van Vliet

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044825312

Aantal pagina's
79

Prijs
€12,95