De vogeltjesklok

Coverafbeelding van: De vogeltjesklok

Trefwoord(en)
gezin
grootouders
ziekte
vriendschap
herinneringen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

De opa van Josse ligt in het ziekenhuis door een beroerte. Daardoor is hij zijn herinneringen kwijt. Josse probeert er alles aan te doen om opa zijn herinneringen terug te doen krijgen. Hij haalt dus heel wat herinneringen op van dingen die ze samen gedaan hebben en de gesprekken die ze daarbij gevoerd hebben. Over pester Kalle en over het meisje Duifje dat zijn hart sneller doet slaan.

Het verhaal begint met Josse die zich voorstelt en vertelt dat zijn opa in het ziekenhuis ligt, wat de dokter daarover zegt en wat Josse dan van plan is. Daarna volgen een aantal herinneringen aan gebeurtenissen en gesprekken die de twee gevoerd hebben. Tussen elke herinnering staat een kort stukje over wat er zich in het ziekenhuis afspeelt. Deze stukjes staan telkens cursief gedrukt.
Het verhaal wordt zoals gezegd verteld door Josse, vanuit zijn standpunt, in de ik-vorm. De lezer ervaart de gebeurtenissen, gesprekken en gedachten door de ogen van Josse. Daardoor komen zijn gevoelens, twijfels en onzekerheden heel goed onder woorden. De auteur slaagt erin de lezer geboeid te houden met gewoon dagelijkse bezigheden van Josse en zijn knutselende opa. De auteur is in het hoofd van de jongen gekropen om zijn herkenbare gevoelens, twijfels en angsten te verwoorden. De gesprekken die ze voeren, zijn dikwijls tips voor de jonge lezer(es) die met dezelfde vragen of twijfels zit. En daarnaast heeft hij ook aandacht voor de ziekte van de opa die hij op een eenvoudige manier, maar met respect en waardigheid verwoordt. Het verhaal sluit ook positief af, zowel voor Josse als voor de opa.
De spanningsboog is echter niet erg hoog en dat is ook niet de bedoeling van de auteur. Daardoor kan het verhaal ongeduldige lezers mogelijk minder aanspreken. Lezers die met oudere mensen in contact komen, vinden wel tips om die mensen op een respectvolle manier te benaderen. Ook als het wat minder goed met hen gaat.
Een verhaal over de kracht en de noodzaak van herinneringen.

Pol Van Damme - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Harm de Jonge   

Illustrator
Jeska Verstegen   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2022

ISBN
9789089673657

Aantal pagina's
161

Prijs
€15,95