De vogel op mijn schouder

Coverafbeelding van: De vogel op mijn schouder

Trefwoord(en)
onzeker
vriendschap

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Een meisje wil op school vrienden maken. Maar dat lukt niet zo goed. Net als ze met een paar kinderen wil gaan praten, landt er een kleine vogel op haar schouder. Ze hoopt dat de anderen haar daardoor zien staan. Maar ze letten nog steeds niet op haar. De vogel begint tegen haar te praten, maar ze verstaat zijn taaltje niet. Hij praat steeds luider en wordt steeds zwaarder. Ze wil hem kwijt maar weet niet hoe. En dan ziet iemand dat het meisje het moeilijk heeft. Ze gaan samen spelen en zo verdwijnt de vogel. Eindelijk.

Op een subtiele manier wordt hier aangebracht hoe je vast kan zitten in je eenzaamheid. Het meisje wordt hier geplaagd door een vogel die steeds meer aandacht vraagt en die haar de kans ontneemt om contact te leggen met anderen. De vogel wordt steeds groter, en zwaarder. Het gevoel dat hij met zich meebrengt, drukt zwaar op het meisje. En het is alleen de helpende hand van een klasgenootje die haar kan helpen. Die haar kan redden van die zwaarte.
De tekst is sober en uitgekiend. Daarbij sluiten de illustraties perfect aan. Samen vertellen ze op een sfeervolle manier het verhaal van dit verlegen meisje. De illustraties in sobere bruine en oranje tinten zorgen voor een intieme sfeer. Daar springen de felle gele en oranje kleuren van de vogel uit, die trekken alle aandacht naar zich toe. Het effect dat de vogel heeft op het meisje, heeft hij ook op de lezer omdat hij steeds meer en meer plaats inneemt.
Dit is een herkenbaar verhaal met een duidelijke symboliek. Naast een mooi verhaaltje biedt het nog heel wat gesprekstof. Ideaal om kleuters te tonen hoe ze kunnen omgaan met onzekerheid, bij henzelf maar zeker ook bij anderen.

Mik Ghys - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Sibylle Delacroix   

Illustrator
Sibylle Delacroix   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044836028

Aantal pagina's
25

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Un oiseau sur mon épaule

Vertaler(s)
Clavis Uitgeverij