De vloek van Horkus

Coverafbeelding van: De vloek van Horkus

Trefwoord(en)
avontuur
dieren
fantasy

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Na de nederlaag van zijn krijgers spreekt koning Horkus een vloek uit over het Dassenbos. De eerste kleinzoon van koning Bolderus zal kort na zijn geboorte sterven en met hem alle andere pasgeboren jongens in het Dassenbos. Er is maar één manier om de vloek te verbreken. De Wenssteen, die de vloek bekrachtigt, vernietigen. Maar de tocht ernaartoe is levensgevaarlijk en hij wordt bewaakt door Gnurkels en de tweekoppige draak Smorkh.
Nu de kleinzoon van koning Bolderus geboren is, wordt een leger samengesteld om de Wenssteen te gaan vernietigen. Fea Vos, haar vriend Brom Das en Pips Eekhoorn zijn te jong om zich bij het leger aan te sluiten. Tegen de wil van de koning in, trekken zij toch ten strijde…

Na de ‘Boeboeks’, vreemde groene wezentjes die het erg voor het milieu opnemen, ‘Spikkel en Spekkie’, een jonge rat en een eigenwijze muis die allerlei avonturen beleven; beide voor jonge lezers, volgt nu een grotere dieren- en vreemde wezenswereld waarin heldhaftige avonturen beleefd worden voor iets oudere lezers.
Daarin trekken de onverschrokken vrienden ten strijde tegen een wreedaardige koning. Het wordt de lezer al snel duidelijk dat zij een cruciale rol zullen spelen in het verwezenlijken van de bijzonder moeilijke opdracht. Het is ook al snel duidelijk dat de avonturen die ze beleven vooraleer ze hun doel bereiken, verder in het verhaal nog een rol zullen spelen.
Het verhaal lijkt wat op een ridderqueeste met jonge dieren als doodeerlijke, onversaagde helden die de quasi onmogelijke opdracht tot een goed einde weten te brengen.
Net zoals de ‘Boeboeks’ en ‘Spikkel en Spekkie’ een hele reeks avonturen beleven, is dit het eerste deel van een reeks ‘Sagen van het Dassenbos’ waarin de lezer nog heel wat avonturen zal mogen verwachten van Fea Vos, Brom Das en Pips Eekhoorn.
De leeftijdsaanduiding van + 12 lijkt wat overschat. Heel wat twaalfjarigen zullen zich niet direct meer herkennen in de personages van deze dieren.
Het verhaal leest erg vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De vreemde namen en wezens moeten een sfeer opwekken van een andere wereld waarin de helden hun avonturen beleven.
Goed voor enkele uren ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme - april 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Marc de Bel   

Illustrator
Frieda Van Raevels

Uitgeverij
Abimo   


Reeks
Sagen van het Dassenbos

Jaartal
2015

ISBN
9789462343405

Aantal pagina's
205

Prijs
€13,50