De vloek van het zwarte water

Coverafbeelding van: De vloek van het zwarte water

Trefwoord(en)
verleden
bezoek

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Tijdens een museumbezoek met zijn klas wordt Justin aangesproken door een pop van een jongen die even oud is als hijzelf. De tijd lijkt bevroren, niets beweegt of maakt lawaai. Er is enkel die jongen, Aak, en Justin. Aak vertelt Justin over zijn leven meer dan tweeduizend jaar geleden. Hij wil Justin duidelijk maken wat er toen is gebeurd. Maar Justin begrijpt niet alles en Aak kent eveneens heel wat woorden van nu niet. Toch luistert Justin ademloos naar Aak’s verhaal.

Het gegeven van dit verhaal is niet origineel. Er zijn al meerdere museumstukken geweest die in gesprek gingen met hun jonge bezoekers of hen er zelfs in meesleurden. Het gegeven van de tijd die stilstaat is al evenmin origineel. Het doel van dit verhaal gaat dan ook voor op de plot van het verhaal. Men wil de lezer een beeld geven van de levensomstandigheden van de bewoners van de moerasachtige streek die Noord-Holland ooit was. Het boek is ook in opdracht geschreven voor het ‘Huis van Hilde’, een archeologisch museum in Castricum, Noord-Holland. Dat houdt al meteen een belemmering in voor de auteur die een manier moet zien te vinden om deze twee werelden met elkaar te verbinden. Zo komt hij uit bij een tentoongestelde pop die zijn verhaal aan een toevallige bezoeker vertelt. Door het gebruik van twee verschillende lettertypes wordt ook aangegeven wat er in het heden gebeurt en wat er zich in het verleden zou kunnen afgespeeld hebben. Een lezer die het archeologiecentrum niet heeft bezocht zal zich waarschijnlijk moeilijker een beeld kunnen vormen van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.
De personages uit het verhaal komen ook niet echt goed tot hun recht en blijven wat papieren figuren waarover de lezer zich geen goed beeld weet te vormen. Ze komen niet helemaal levensecht over. Ze blijven eerder poppen, net als Aak in het museum.
In een woord van de auteur verduidelijkt die waarom net hij dit verhaal moest schrijven en wie en wat hem daarbij geholpen heeft. Op de laatste pagina’s staat nog informatie over het ‘Huis van Hilde’. Een hedendaags kaartje situeert de ligging van het huis. Een kaartje dat de situatie tweeduizend jaar geleden aangeeft, zou de lezer een beter beeld van de omgeving hebben gegeven.
Een weinig spannend verhaal dat slechts de bezoekers van het centrum of omwonenden zal kunnen boeien.

Pol Van Damme - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Hans Kuyper

Illustrator
Saskia Halfmouw   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2015

ISBN
9789025867195

Aantal pagina's
104

Prijs
€12,99