De vijfpuntige ster

Coverafbeelding van: De vijfpuntige ster

Trefwoord(en)
zinloos geweld
bendes
verslaving
moord
waanzin

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Na de dood van één van de leden van ‘De vijfpuntige ster’ komen de overige leden terug samen, vijf jaar na de gebeurtenissen die geleid hebben tot het uiteenvallen van de bende. Om de moordenaar van hun lid op te sporen, keren ze terug naar de stad waar het allemaal begon. En ze hebben maar één doel: wraak.

Dit is een weinig opbeurend verhaal. Integendeel, de lezer wordt moedeloos van al het zinloze en koelbloedige geweld dat er staat beschreven.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van de verschillende leden van de bende. Het verhaal begint bij de moord op het lid van de bende. Maar doorheen het verhaal komen de gebeurtenissen van vroeger aan bod. Hoe de leden elkaar hebben leren kennen, hoe ze daarvoor leefden en hoe ze die gebeurtenissen toen beleefden. Het wordt allemaal heel erg koel en gevoelloos beschreven. Hoewel alles realistisch wordt beschreven – en soms vrij gruwelijk – is er blijkbaar geen politie of gerecht die al die moorden onderzoekt. Ergens in het verhaal wordt dit in één zinnetje verklaard. In de clubs die ze bezoeken, hebben de bezoekers blijkbaar geen problemen met het feit dat er doden vallen, zolang er maar gefeest, gedronken en gesnoven kan worden. Iets waar de leden van de bende ook constant mee bezig zijn. Dronken of onder invloed auto rijden of mensen vermoorden, blijkt allemaal perfect te kunnen.
Het is een erg duister beeld dat de auteur schept over deze immorele wereld waarin deze mensen zich bevinden, voor zover je nog van mensen kan spreken.
Als het uiteindelijke doel van het hele gebeuren aan de lezer wordt uitgelegd, is het gebeuren helemaal verbijsterend en enkel het werk van een erg zieke psychopaat.
De uitgebreide beschrijvingen van de personages, de omgeving en dergelijke willen de lezer duidelijk maken hoe en waar alles is kunnen gebeuren, maar verslappen de spanningsboog heel erg. Daardoor wordt het lezen van dit verhaal meer een opgave dan een ontspanning.
Een verhaal dat een bijzonder negatief beeld schetst van een meedogenloze bende in hun zinloze bestaan. Echt niet voor gevoelige zielen.

Pol Van Damme - februari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Nell De Smedt

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2020

ISBN
9789044838268

Aantal pagina's
310

Prijs
€19,95