De vijand

aanrader Coverafbeelding van: De vijand

Trefwoord(en)
oorlog
soldaten
angsten
verlangen

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Wim Opbrouck bewerkte dit anti-oorlogsprentenboek tot een luchtig relaas waarin de zinloosheid van oorlogen treffend wordt blootgelegd.
Het boek opent impressionant met een dubbele zwarte pagina met daarop de zin ‘Het is oorlog’. Daarna volgt een lege vlakte en wordt er ingezoomd op twee putten. Met in elke put een soldaat. Twee vijanden dus. Zij bestoken elkaar regelmatig met rommel en allerhande prullaria. Ze zien elkaar nooit maar vrezen de ergste dingen van elkaar. Wat zij gemeen hebben is de honger. Maar dat is dan ook alles. Want voor de rest is de andere soldaat een wild monster zonder medelijden. Dat vertelt toch het oorlogshandboek dat ooit bij het begin van de oorlog uitgedeeld werd door de generaals die vooral afwezig zijn.
‘s Nachts als de hemel vol sterren staat, wordt er gedacht en begrepen. Zou dat de oorlog kunnen doen stoppen? De soldaat neemt een besluit en trekt erop uit in camouflagepak nr 3. De andere put is echter leeg en de soldaat vindt er zaken in die niet kloppen met het grote oorlogshandboek. En waar is nu die andere soldaat? …

Het ganse verhaal is een pareltje van minimalisme en absurdisme. Maar met de ondertoon van gruwel en geweld, wat het geheel erg aangrijpend maakt. De naïef getinte tekeningen met zwierige inktlijnen en sobere inkleuringen zijn krachtig en indrukwekkend in al hun eenvoud. Wat nog versterkt wordt door het grote formaat van dit boek. De desolaatheid van de beide soldaten kon niet beter weergegeven worden.
De tekst is eenvoudig en licht afstandelijk. Hij geeft perfect de gedachtegang van de soldaat weer in al zijn naïviteit en zo ook de idiote en absurde gedachtegang van elke oorlog.
Tot slot nog vermelden dat de vormgeving van dit boek (Sin Aerts) tot in de puntjes is uitgewerkt, wat het geheel doet opvallen in alle details.
Pakkender en doeltreffender kon een aanklacht tegen de oorlog niet zijn. Toch niet op deze eenvoudige, haast speelse wijze.
Vandaar een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Davide Cali

Illustrator
Serge Bloch

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2013

ISBN
9789059084551

Aantal pagina's
62

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Frans

Originele titel
L'Ennemi

Vertaler(s)
Wim Opbrouck