De vermiste griffioenen – Het fabeldierenpark, deel 1

Coverafbeelding van: De vermiste griffioenen – Het fabeldierenpark, deel 1

Trefwoord(en)
magie
fabelwezens
zoektochten
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Jonas is net verhuisd en vindt op zijn nieuwe school weinig aansluiting met zijn klasgenoten. Tot hij op een dag in zijn kamer een kleine griffioen aantreft. Tot zijn verbazing kan hij in zijn hoofd horen wat de griffioen zegt. En dat komt heel goed van pas wanneer hij ontdekt dat er nog vijf andere kleine griffioenen rondlopen. Ze zijn ontsnapt uit een fabeldierenpark dat zich vlakbij bevindt maar een groot geheim is. Zijn klasgenoten Evi en Blauw wonen er en zijn op zoek naar de griffioenen. Al snel wordt duidelijk dat Jonas hen heel goed kan helpen met zijn speciale gave. Voor Jonas is het geweldig. Plots hoort hij ergens bij en blijkt hij zelfs een speciale gave te hebben. De verstandhouding met Evi verbetert per griffioen die Jonas terugvindt. Tijdens de zoektocht komen er heel wat vragen naar boven. Wie heeft de griffioenen laten ontsnappen? Waarom? Maar vooral: hoe komt Jonas aan zijn gave?

Dit is het eerste deel van een nieuwe reeks, die zich afspeelt tussen de eenhoorns, griffioenen en andere fabeldieren. Net als Jonas maakt de lezer kennis met verschillende fabeldieren die in het park een geheime thuis hebben. Aan het einde van dit boek, wanneer het verhaal afgesloten werd met een stevige cliffhanger, vind je een uitgebreid alfabetisch overzicht van bekende fabeldieren. Elk dier krijgt een beknopte uitleg, sommige dieren kregen ook een illustratie, met daarnaast een mensenfiguur om te kunnen tonen hoe groot het dier is. Erg handig, vooral om bepaalde gebeurtenissen in het fabeldierenpark nog beter te kunnen visualiseren.
Het verhaal zelf is erg spannend, ook al is het maar een gewone zoektocht naar de verdwenen griffioenen. Omdat niemand de dieren mag zien, moet alles heel voorzichtig gebeuren. En er is de druk van controleurs die op weg zijn om het fabeldierenpark te sluiten als het niet veilig is. De personages zijn raak getypeerd en bieden heel wat variatie. Ook gevoelens komen ruim aan bod. Zo moet Jonas de verdwijning van zijn moeder en de verhuis verwerken, en maakt hij kennis met een talent waarvan hij helemaal niet wist dat hij het bezat. Later wordt duidelijk hoe dat komt, maar voor hem is het een aangename verrassing. Evi is steeds bezorgd, ze wil niet dat er iets fout loopt met het fabeldierenpark en trekt zich dat meer aan dan haar ouders. Ze heeft ook, omdat het park geheim moet blijven, haar vriendschap met buurmeisje Jasmijn moeten stopzetten. Daar heeft ze ongelooflijk veel spijt van, wat geregeld terugkomt in het verhaal. Naast de gevoelens overheersen de actie en spanning. Verrassende gebeurtenissen of ontmoetingen zorgen voor veel vaart in dit fantasievolle verhaal. Door de cliffhanger op het einde van het verhaal zal elke lezer reikhalzend uitkijken naar een volgend deel in deze reeks. Hopelijk moet er niet te lang op gewacht worden.

Mik Ghys - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tui T. Sutherland   
Kari Sutherland

Illustrator
Hendrik Gheerardyn   

Uitgeverij
De Fontein   


Reeks
Het fabeldierenpark

Jaartal
2019

ISBN
9789026149948

Aantal pagina's
299

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Menagerie

Vertaler(s)
Marjolein Algera