De verloren bloem van de sjamaan

aanrader Coverafbeelding van: De verloren bloem van de sjamaan

Trefwoord(en)
avontuur
zoektochten
oerwoud
ziekte
geesten

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Laila wordt opgenomen in een ziekenhuis in Lima. Ze maakt er kennis met El Rato, een jongen die er al zijn hele leven woont. Als de diagnose voor Laila dramatisch slecht blijkt, gaat ze er met El Rato vandoor. Ze gaan op zoek naar de ‘Verloren bloem’ die alle ziektes zou kunnen genezen. De aanwijzingen zijn echter vaag en al meer dan veertig jaar oud. Waar moeten ze naartoe?

De eerste bladzijde van het verhaal is al direct dramatisch en prikkelt de lezer. Wat is er aan de hand? De auteur neemt de lezer mee naar het Peru van 1986. Dat is belangrijk om weten, want er zijn elementen die toen konden – of net niet konden – en die de wenkbrauwen van de hedendaagse lezer zouden kunnen doen fronsen.
De hoofdpersonages van het verhaal – Laila en El Rato – worden bijzonder levensecht beschreven. Laila als ondernemend meisje die zich vastklampt aan een mogelijke reddingsboei en El Rato als een beschermende jongen die zich verwondert over de wereld buiten het ziekenhuis. Een wereld die hij nog nooit in het echt heeft meegemaakt. Ook de andere personages komen over als mensen van vlees en bloed.
De gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op en komen erg realistisch over.
Het verhaal wordt verteld door verschillende personages – meestal Laila en El Rato maar ook andere personages. Boven elk hoofdstuk staat een afbeelding van een bepaald dier waardoor de lezer weet vanuit wiens standpunt er wordt verteld. Pas bij de finale wordt duidelijk welke betekenis deze illustraties hebben.
De meeste hoofdstukken zijn kort, waardoor de lezer geboeid blijft. En dat is niet moeilijk, want de auteur heeft nog andere elementen gebruikt om de aandacht van de lezer te behouden. Hij is er in geslaagd om doorheen tekst beweging te creëren op een bijzonder originele manier. En niet alleen beweging, maar ook soms gevoelens of een zintuiglijke waarneming. Daardoor is de opbouw van het verhaal echt wel opmerkelijk.
Daarnaast is er de magische geestenwereld die deel uitmaakt van de (oude) Zuid-Amerikaanse cultuur. Telkens die aan bod komt, staat de tekst in het wit op een zwarte achtergrond.
De auteur slaagt er ook in om een erg levendig beeld te schetsen van de Peruviaanse samenleving uit die tijd en de machtige natuur waar Laila en haar vrienden door trekken.
Maar het meeste indruk maakt de levenshouding van Laila na haar wanhopige zoektocht. Een erg krachtig signaal.
Bijzonder verhaal dat heel knap is opgebouwd en erg origineel is uitgewerkt.
Een sterke aanrader!

Pol Van Damme - januari 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Davide Morosinotto

Uitgeverij
Baeckens Books   


Jaartal
2020

ISBN
9789059247895

Aantal pagina's
520

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
Il fiore perduto dello sciamano di K.

Vertaler(s)
Pieter van der Drift
Manon Smits