De verhalen van Opa Eik – Boek 1

Coverafbeelding van: De verhalen van Opa Eik – Boek 1

Trefwoord(en)
verbeelding
liefde
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Als Maya en Guus tijdens een uitstapje met hun ouders in het bos verdwalen, komen ze een erg vreemde en angstaanjagende figuur tegen. Er gebeuren vreemde dingen maar uiteindelijk vinden ze de weg terug. ’s Avonds vertellen ze hun opa – die altijd fantastische verhalen vertelt – wat hen overkomen is. Hij geeft hen een sleutel en tips zodat ze kunnen vinden wat ze moeten vinden. De kinderen belanden in een eigenaardige wereld waarin Opa Eik alle dingen ten goede kan laten komen. Er gaat een fantasierijke wereld voor de kinderen open.

Dit is het eerste deel van wat een trilogie moet worden over Opa Eik. In eerste instantie lijkt de lezer in een realistisch verhaal met fantasie-elementen te stappen. Maar dan gaat het ‘Alice-in-Wonderland’-gewijs naar een fantasiewereld waarin een erg oude eik, Opa Eik, de kinderen in contact brengt met een aantal figuren zoals het yoghurtjongetje en het vanillemeisje waarover de Eik ook fantastische verhalen vertelt. Maya en Guus beleven een warme, aangename tijd bij Opa Eik. Het blijft allemaal heel braaf en alles komt telkens weer goed, daarvoor zorgt Opa Eik wel. Hij is zelf enorm groot, je kan er in verblijven en Opa Eik kan zich ook verplaatsen. Daarvoor trekt hij op maanloze nachten zijn wortels uit de grond en gaat op stap. Zelfs de zee is voor hem en zijn bewoners geen probleem.

Het verhaal op zich bevat weinig spanning en de uitgebreide verhalen halen de vaart helemaal uit het geheel. Op den duur gaat de lezer ‘schuin’ doorlezen om de draad van het verhaal telkens terug op te pikken. De auteur gebruikt een rijke, bloemrijke taal waarin ook een aantal ‘wijsheden’ verwerkt zitten. Maar of de jonge lezers die zullen opmerken, valt af te wachten.
Het lijkt erop dat de kinderen door de vele fantastische verhalen van hun eigen opa zichzelf naar een fantasiewereld projecteren om er avonturen te beleven en bijzondere personages te ontmoeten.
Vreemd genoeg is het ‘intermezzo’ (een apart stukje van vijfendertig pagina’s achter het eigenlijke verhaal) veel overtuigender en geloofwaardiger om te lezen. Het lijkt alsof de auteur dit gegeven geen plaats wist te geven binnen het verhaal en het er dan maar achteraan heeft bijgevoegd.
Een verhaal dat erg rijk is aan verbeelding en fantasie, geschreven in een soms wat overdreven beeldrijke taal, dat erg traag evolueert en waarin het mooie en het goede de boventoon voert.

Pol Van Damme - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
J.L. Badal

Illustrator
Zuzanna Celej   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044823851

Aantal pagina's
188

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Catalaans

Originele titel
Els llibres d’ A

Vertaler(s)
Elly Bovée