De verhalen van De Merode

Coverafbeelding van: De verhalen van De Merode

Trefwoord(en)
volksverhalen
geschiedenis
vertellen

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

De auteur, Stijn Moekaars, verzamelde en hervertelde tien volksverhalen die zich afspelen in het gebied ‘De Merode’, een stuk platteland tussen de Kempen en het Hageland. Tessenderlo, Westerlo, Diest, Zichem, Scherpenheuvel: deze en nog meer plaatsen vind je er terug. Het is een gebied waar stilte en rust domineren en waar je tal van kastelen en abdijen vindt. De ideale biotoop voor het soort verhalen dat vroeger aan de haard werden verteld en overgeleverd van generatie op generatie.
Hij verwerkte de verhalen in een raamverhaal dat bevolkt wordt door de zwerver Boris en zijn bruine marter Floere, waaraan hij de verhalen vertelt.
Dit loopt niet altijd even gesmeerd en soms komen de overgangen wat geforceerd over. De verhalen op zich zijn wisselend. Het ene klinkt al spannender of smeuïger dan het andere. De algemene vertelstijl mist een strenge hand die het geheel meer ‘body’ zou geven. De creatieve voorlezer of verteller zal er ongetwijfeld inspiratie in vinden voor herkenbare volksverhalen die baden in de sfeer van weleer.
De paginagrote illustraties met hun donkere tinten verluchten het geheel op passende wijze. Sfeervolle details laten zich ontdekken. Maar de personages zijn vaak op een geromantiseerde wijze neergezet, wat afbreuk doet aan de hardheid van het leven waaruit de verhalen afstammen. Dit soort verhalen vragen om meer ruwheid en karakter. 

Eric Vanthillo - juni 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Stijn Moekaars   

Illustrator
Axel Janssens   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044835649

Aantal pagina's
85

Prijs
€19,95