De verdwenen walvis

aanrader Coverafbeelding van: De verdwenen walvis

Trefwoord(en)
familie
milieu
walvissen
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

De auteur vond de inspiratie voor dit verhaal na een indrukwekkende ontmoeting met grijze walvissen. Deze enorme dieren blijken interesse te hebben voor de mensen die hen komen spotten. Deze ervaring heeft de auteur in dit verhaal verwerkt. De lezer krijgt dus ook informatie over deze dieren verweven in het bijzondere verhaal van Rio. Deze jongen heeft al een groot deel van zijn leven voor zijn moeder gezorgd, die aan een psychische aandoening lijdt. Rio voelt zich dan ook schuldig dat hij haar niet kan bijstaan nu hij er zovele duizenden kilometers ver vandaan is. Hij went ook niet aan zijn oma die hij nauwelijks kent. Hij verwijt haar dat ze niet naar haar dochter – Rio’s moeder – omziet. Na zijn ontmoeting met de walvis, verandert Rio’s houding tegenover zijn moeder en zijn oma. Stilaan gaat hij het leven positiever bekijken. De bijzondere band die hij met Witsnuit krijgt, geeft hem de kracht om door te zetten.

Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Rio. De personages worden geloofwaardig beschreven en de dialogen komen vlot over. Rio blijkt ook over een speciale gave te beschikken die hem in staat stelt walvissen op te merken voordat ze te zien zijn.
Er zit echter meer in het verhaal dan enkel het verhaal. Het wil duidelijk maken dat als je je ergens voor inzet en er volledig voor wil gaan, je daar resultaat mee boekt. En ook dat je als enkeling wel degelijk in staat bent om iets in gang te zetten. Deze ‘levenslessen’ zitten mooi verwerkt in dit knap opgebouwde verhaal.
In een nawoord legt de auteur uit waarom ze dit verhaal heeft geschreven. Ook vermeldt ze bronnen die ze heeft geraadpleegd en sites waar de lezer zelf meer informatie kan vinden. Net zoals in het vorige boek ‘De laatste beer’ houdt de auteur een pleidooi voor het milieu en natuurbehoud.
Een aanrader!

Pol Van Damme - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Hannah Gold   

Illustrator
Levi Pinfold   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2023

ISBN
9789021473369

Aantal pagina's
296

Prijs
€18,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Lost Whale

Vertaler(s)
Sandra C. Hessels