De verboden duinen

Coverafbeelding van: De verboden duinen

Trefwoord(en)
eenoudergezin
vriendschap
school
zee
vakantie

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Mila woont aan de zee, naast een strandhotel met vakantietoeristen. Haar moeder werkt er als schoonmaakster. Op school wil Mila vriendin worden met het nieuwe meisje Eline om dan haar Briljante Plan uit te voeren. Namelijk verdwijnen in de Verboden Duinen om er met haar vriendin te kamperen en al de rest achter zich te laten. Maar het loopt anders dan ze had gepland. En haar plan B, C en D lukken ook al niet.

Dit verhaal gaat over een meisje dat in een verwarrende situatie is terecht gekomen nadat haar ouders zijn gescheiden en haar moeder veel moet overwerken om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Mila helpt haar moeder zoveel mogelijk maar kan het eigenlijk allemaal niet bolwerken.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Mila. Mila houdt een dagboek bij waarin ze in de ik-vorm haar gedachten, wensen en frustraties neerpent. Die stukjes staan in een schrijfletter in kaders die de bladzijden uit haar dagboek voorstellen.
Het verhaal verloopt met tijdsprongen waarin naar het verleden wordt teruggegrepen, al is dat maar enkele maanden.
De kinderen worden realistisch beschreven en de dialogen zijn vlot. Ook de gebeurtenissen op school en aan het strand komen herkenbaar over.
Er worden echter wel erg veel thema’s aangesneden: de scheiding van haar ouders die ze nog niet verwerkt heeft, de verwaarlozing omdat haar moeder heel veel moet werken, het spraakprobleem van haar vriendin en diens houding tegenover de beschermende houding van haar ouders, de verliefdheid die om de hoek komt kijken, de vrienden van haar moeder die willen helpen, de tussenkomst van Jeugdzorg enzovoort. Dit alles maakt het verhaal heel erg druk en wat overladen.
Een verhaal over een meisje dat de thuissituatie wil ontvluchten omdat ze moeilijk met de druk daarover kan omgaan.

Pol Van Damme - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Marjolein Visser   

Illustrator
Sophie Pluim   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2023

ISBN
9789025885304

Aantal pagina's
210

Prijs
€15,99