De vallei

aanrader Coverafbeelding van: De vallei

Trefwoord(en)
wereld
geschiedenis
tijd
evolutie

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Boycott, de Nederlandse uitgeverij die steeds kwaliteit en originaliteit nastreeft in haar publicaties en daarvoor risico’s durft nemen, toont zich met dit werk weer van haar beste kant.
Het magistrale prentenboek vol sfeer en aangename kleuren in uitermate groot formaat (31 cm x 40 cm) toont je de evolutie van het leven op aarde op grootse prenten die telkens 2 pagina’s vullen (60 cm x 40 cm) en waar ontzettend veel op te ontdekken valt.
Op de eerste prent zie je een landschap aan de voet van bergen en vulkanen vol bomen en planten, waters en rivieren, en daartussendoor lopen, vliegen en leven dinosaurussen al dan niet vredig met elkaar. Op de volgende prent zie je datzelfde landschap met lichte veranderingen. Maar de dinosaurussen hebben plaats gemaakt voor dieren van allerlei omvang. Op de derde prent doet de mens zijn intrede. Hier zie je hoe mens en dier samenleven. Wie de jager is en wie de prooi. Daarna gaan de mensen zich vestigen en maken hun hutten plaats voor huizen. Verhalen, zang en dans, kortom cultuur doet zijn intrede. Op de volgende prent verrijst in de vallei tussen de bergen een stad vol leven en heel wat later woedt er een oorlog in die stad. Een oorlog die wordt uitgevochten met lans en zwaard. Op weer een volgende prent heeft die stad plaats gemaakt voor een nieuwe stad waarin filosofen, reizigers en toneelspelers hun ding doen. Weer heel wat later doet de stoomtrein zijn intrede en ontstaan fabrieken, en later wolkenkrabbers en auto’s. Op de voorlaatste prent zie je een futuristische miljoenenstad waar gras en natuur zeldzaam zijn. En op de laatste prent… Die ontdek je best zelf.

Elke prent is een toonbeeld van fijne tekenkunst. Er valt heel wat te ontdekken, keer na keer. Alles thematisch geordend volgens de tijd of het thema binnen eenzelfde omgeving die zelf licht evolueert.
Ook mooi hoe de tekenaar herkenbare personages of situaties verwerkte in haar prenten, zoals de slang in de (appel)boom, de Minotaurus in zijn doolhof, Icarus met zijn vleugels van veren en was, King-Kong op de wolkenkrabber, een (mini)fragment uit de kinderspelen van Breugel, enzovoort. Dit maakt het geheel ook aantrekkelijk voor alle leeftijden (en zelfs volwassenen).
De korte tekst bij elke prent is helder en beknopt. In weinig woorden beschrijft de auteur de essentie van elk tijdsbestek en trekt zij soms je aandacht naar een te zoeken fragment.
Een knap boek om in te snuisteren, zomaar als kijk- en zoekboek, maar even goed als geschiedenisboek om te ontdekken hoe de tijd evolueerde en nog steeds in evolutie is.
Een aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Anne-Hélène Dubray   

Illustrator
Anne-Hélène Dubray   

Uitgeverij
Boycott   


Jaartal
2021

ISBN
9789492986306

Aantal pagina's
28

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
La montagne

Vertaler(s)
Lidewij van den Berg