De val van de goden

aanrader Coverafbeelding van: De val van de goden

Trefwoord(en)
klassiekers
verhalenbundel
mythologie
geschiedenis

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

‘De val van de goden’, een vuistdik boek van net geen 400 pagina’s, bundelt de eerder verschenen klassieke verhalen waarin De Cock en Dendooven elkaar versterken tot niet te missen bewerkingen: – ‘De lange weg naar huis’ (2008) of het verhaal van Odysseus die na de Trojaanse oorlog naar huis terugkeert en tal van hindernissen moet overwinnen.- ‘Vliegen tot de hemel’ (2010) of het verhaal van de minotaurus, waarin Daedalus een labyrint bouwt voor de Minotaurus en Ariadne erin slaagt om Theseus het dier te doen doden en waarin Daedalus’zoon, Icarus, het noodlot tart met zijn vleugels van was.- ‘Diep in het woud’ (2011) of de verhalen van Ovidius, waarin gekende en minder gekende verhalen uit zijn ‘Metamorphosen’ elkaar opvolgen: hoe koning Midas aan zijn ezelsoren kwam, hoe de wondermooie Narcissus stierf bij de rand van het water en er nu mooie bloemen bloeien, hoe Daphne niet wilde weten van de liefde van Apollo en veranderde in een laurierboom, enzovoort. En tenslotte- ‘Veldslag om een hart’ (2014) of het verhaal van Helena, waarin de Ilias van Homeros op een heldere manier verteld wordt vanuit het standpunt van Helena, koningin en mooiste vrouw van Griekenland.
Elk verhaal op zich is een juweel, zowel in woord als in beeld. De Cock ontdoet de oude mythologieën van alle ballast en hervertelt ze met respect voor de originelen op een eigentijdse en bevattelijke wijze. Zijn korte zinnen en eenvoudige woordenschat geven de verhalen een stevig ritme mee dat je als lezer niet loslaat. Hij laat veel ruimte voor je eigen verbeeldingskracht en weet spanning en humor deel te maken van de rijke vertellingen.
Dendooven ondersteunt deze verbeeldingskracht met beelden die beklijven. Zij laat zich rijkelijk inspireren door de oude Griekse afbeeldingen en voegt er een luchtige, hedendaagse ironie en humor aan toe. Haar figuren hebben een speelsheid die balanceert tussen kinderlijkheid en kunstzinnigheid. Haar beelden zijn kwetsbaar en indrukwekkend, afstandelijk en emotioneel.
Niemand minder dan Dooreman weet dit alles in een vormgeving te gieten die het geheel tot een te begeren hebbeding maakt.
De ‘Kleine Klassiekers verzameld’: een Grote bundel om U tegen te zeggen!
Vandaar méér dan een aanrader en een must in elke groep of klas waar theater en geschiedenis elkaar kruisen.

Eric Vanthillo - november 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Michael De Cock

Illustrator
Gerda Dendooven

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2016

ISBN
9789059088085

Aantal pagina's
399

Prijs
€39,99