De vader van Kikker

Coverafbeelding van: De vader van Kikker

Trefwoord(en)
klassiekers
fantasie
humor
tekenen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Kromhout schreef een mooi afgerond verhaal over Max Velthuijs en zijn Kikker en over hoe iedereen door zijn verhalen wordt ingenomen.
Het geheel leest op zich als een verhaal over een schrijver en zijn verhalen. Maar de aandachtige lezer/kijker ontdekt tal van linken naar andere verhalen van Velthuijs (Olifant en Krokodil, Klein mannetje zoekt het geluk, Kikker is bang, en zoveel meer…). Het begint met drie vaders: een orgelman, een fietsenmaker en een koning. Alle drie werken zij hard en zijn zij op het einde van de dag telkens moe. De vierde vader is de vader van de ik-figuur, een tekenaar die onafgebroken tekent en nooit tevreden is. Tot hij een kikker tekent. Eindelijk is hij tevreden. Hij geeft Kikker vrienden en vele verhalen die allen in boeken verschijnen. De orgelman en zijn kinderen lezen gezellig samen over Kikker en de overstroming, de fietsenmaker en zijn dochtertje lezen knus verhaal na verhaal en worden niet moe, de kleine prins leest voor aan de koning en blij besluit die dat het leven echt wel prachtig is. Het slot van het verhaal verklaart alles kort en duidelijk: “Mijn vader heet Max Velthuijs. En die kikker? Dat ben ik. Ik ben Kikker!”
Mooi hoe uit eerder werk van Velthuijs een geheel werd gedestilleerd dat leest als een soort biografie. Wel erg beknopt en zonder verdieping, maar met een originele, verhalende invalshoek.
Kromhout maakt een goede keuze van prenten en verhalen en brengt ze samen tot een geheel dat boeit. Zijn tekst is in balans en leest vlot voor.

Eric Vanthillo - november 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Illustrator
Max Velthuijs   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025869755

Aantal pagina's
26

Prijs
€14,99