De tweede stem

Coverafbeelding van: De tweede stem

Trefwoord(en)
middelbare school
vriendschap
zingen
identiteit

Genre
leesboek

Vanaf
13 jaar

Mette is van school veranderd vanwege een vroegere vervelende gebeurtenis. Zingen is haar passie en als er een musical wordt aangekondigd, weet ze de hoofdrol te bemachtigen. Het klikt erg goed met Eddy, die haar tegenspeler is in de musical. Hij neemt geen blad voor de mond en doorziet Mette beter dan ze zelf weet. Dan komt er een nieuwe zangcoach de musical mee voorbereiden. Dat verandert alles voor Mette. Het verleden dat ze achter zich wilde laten, haalt haar in.

Dit verhaal kadert in een reeks ‘Shortie’-verhalen waarmee de uitgeverij minder enthousiaste lezers aan het lezen wil krijgen. Het verhaal is heel realistisch en de geschetste personages zijn heel herkenbaar. De dialogen zijn vlot en de gevoelens van de personages komen natuurlijk over.
De auteur heeft enkele maatschappelijke elementen in het verhaal verweven. Er is veel aandacht voor de verwarrende gevoelens van Mette over haar geaardheid. Er is de ‘vechtscheiding’ van haar ouders die haar heen en weer slingert tussen haar moeder – waar ze bij woont – en haar vader – die pas terug in haar leven is verschenen. En er is het grensoverschrijdend gedrag van een volwassene dat Mette achtervolgt. Er komt ook afgunst en jaloezie om de hoek kijken, wat het allemaal nog ingewikkelder maakt. Probleemsituaties genoeg die het leven van de jonge Mette niet makkelijk maken en haar soms overmannen en tot impulsieve reacties leiden.
Al lijken op het einde van het verhaal een aantal plooien gladgestreken, toch blijft de lezer met een wat wrang gevoel achter. Sommige dingen worden met ‘de mantel der liefde’ toegedekt, zo lijkt het. Ze laten Mette zelfs doen twijfelen over haar gevoelens en reacties van wat er vroeger gebeurd is.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Mette en van Flo, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van de meisjes naar de gebeurtenissen . Hij/zij weet dus meer over beide meisjes dan de meisjes zelf. Flo is een meisje dat Mette op haar nieuwe school leert kennen. Tijdens de stukjes vanuit Mettes standpunt wordt ook nog teruggekeerd naar vroeger. Wat er toen gebeurde en hoe het daar misliep komt de lezer stukje bij beetje te weten.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op, waardoor de lezer best wel geboeid blijft.
Een herkenbaar verhaal over verwarrende gevoelens en vriendschap.
Achteraan het boek staan nog een aantal vragen om in een klasgroep van gedachten te wisselen.

Pol Van Damme - mei 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Elin Meijnen

Uitgeverij
Blossom Books   


Jaartal
2021

ISBN
9789463492218

Aantal pagina's
170

Prijs
€12,50