De tunnel

aanrader Coverafbeelding van: De tunnel

Trefwoord(en)
WO II
Londen
gehandicapt
identiteit
vriendschap
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Londen, september 1940. Duitsland bombardeert de stad. De mensen gaan elke nacht schuilen in de ondergrondse, de metro. Daarvoor schuiven ze urenlang aan bij de ingang van het station. De veertienjarige Ella en haar tienjarig broertje Robbie staan ook in de rij. Ella is een jaar ziek geweest. Aan de overkant van de straat staat een straatschoffie Jay. En dan is er nog Quinn, vijftien jaar en weggelopen van thuis. Sebastian is Quinns grote broer maar zijn naam mag niet genoemd worden. De tunnel brengt hen allemaal samen. Maar overleven ze het ook?

De auteur neemt de lezer mee naar het begin van de Tweede Wereldoorlog in Londen. Het land is niet bezet, maar de inwoners lijden onder de voortdurende nachtelijke bombardementen op de stad. Hebben ze de nacht overleefd in de tunnel, dan weten ze niet of ze hun huis nog ongeschonden zullen terugvinden. En de nachten in de ondergrondse zijn niet erg aangenaam.
Het verhaal wordt verteld door Ella, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door de ogen van Ella naar de gebeurtenissen. Ella heeft door haar ziekte lang in het ziekenhuis gelegen. Ze kijkt dan ook bevreemdend om zich heen en heeft weinig zelfvertrouwen. De andere personages zullen haar echter doen inzien dat zij er wel degelijk is. Al gebeurt dat niet altijd op een positieve manier. Vooral de houding van Jay stoot Ella tegen de borst. Met Quinn daarentegen klikt het bijzonder goed.
Het verhaal begint wel vreemd. In een vooraf vertelt Ella al dat één van hen zal doodgaan. Maar dat ze met z’n vieren de kracht vonden om door te gaan. Dat intrigeert al dadelijk de lezer. Hij/zij wil weten wat er gebeurt. De auteur laat Ella eerder druppelsgewijs informatie aan de lezer geven, ook over haar ziekte. Maar alle personages veranderen gedurende het verhaal, gedurende de oorlog. Ze worden heel snel volwassen.
Net als in haar andere boeken zet de auteur weer sterke personages neer op een heel realistische manier. Soms zijn ze echt tegenpolen of komen ze uit heel andere milieus, toch krijgen ze een band, een sterke band zelfs. Dankzij (of is het ondanks) de oorlog en de manier waarop zij daar op reageren.
Hoewel er heel wat verhalen bestaan die zich tijdens de oorlog afspelen; lukt het de auteur om het gegeven origineel en boeiend te verwoorden. Door de vrij korte hoofdstukken leest het verhaal bijzonder makkelijk.
Een aanrader.

Pol Van Damme - juni 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Woltz   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045125084

Aantal pagina's
231

Prijs
€16,99