De tulpenjongen

Coverafbeelding van: De tulpenjongen

Trefwoord(en)
WO II
gezin
Zweden
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Net na het einde van de Tweede Wereldoorlog gaat de elfjarige Wim naar Zweden om daar aan te sterken. Het verschil met zijn leven tijdens de oorlog is erg groot. In Zweden is er eten in overvloed en alles is er netjes. Maar Wim heeft moeite om zich aan te passen. Hij kent geen Zweeds en hij heeft nog nachtmerries over de oorlog. Zal hij zich hier ooit thuis voelen?

Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Willem die net als vele andere kinderen na WO II naar elders zijn gestuurd om aan te sterken na de ontberingen tijdens de oorlog.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Wim en dat van Britta, één van de Zweedse kinderen uit het gezin waarin Wim terechtkomt. Telkens in de ik-vorm. De lezer kijkt dus door hun ogen naar de wereld om hen heen en de gebeurtenissen en hoe zij daar op reageren.
In het verhaal is ook informatie verwerkt over de oorlog, over de ontberingen en over  de organisatie die dit project uitvoerden. Mede daardoor is de spanningsboog niet erg hoog. De lezer beseft ook dat Wim goed terechtgekomen is en dat er geen gevaar meer dreigt. Het hele verhaal is dan ook meer een kroniek van zijn verblijf in Zweden.
Het boek van Anna Woltz ‘Ik kan nog steeds niet vliegen’ behandelt hetzelfde thema maar is anders uitgewerkt.

Pol Van Damme - mei 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Christina Wahldén

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2022

ISBN
9789020654738

Aantal pagina's
165

Prijs
€15,99


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Tulpanpijken

Vertaler(s)
Lammie Post-Oostenbrink