De trollen van Leif

Ravna is dan misschien nog maar acht maar ze is wel de stoerste van het hele Vikingdorp. Wanneer haar ouders en de andere volwassenen op plundertocht vertrekken, neemt zij de leiding van het dorp over. Een fluitje van een cent ware het niet dat haar nutteloze, mijmerende broer Leif voor onrust zorgt. Hij wil later graag skald worden en oefent alvast met zingen en verhalen vertellen. Maar zingen kan hij voor geen meter en zijn verhalen gaan alleen maar over trollen. Onzin natuurlijk, of niet?

Pieter Koolwijk, bekend van zijn eerdere samenwerkingen met Linde Faas voor Gozert en Luna, schreef weer een prachtig verhaal waar magie en realiteit elkaar ontmoeten. Hij slaagt er in je het hele verhaal lang te laten afvragen of die trollen van Leif nu een verzinsel of toch echt zijn. Zijn beeldend taalgebruik en de humor die hij in zijn tekst verwerkt, maken dit boek erg aantrekkelijk. Gooi daar nog wat Noorse mythologie en een heel stoer meisje bij en je hebt een prachtverhaal. Alsof dat nog niet genoeg is, is Linde Faas duidelijk in haar nopjes. Haar mistige tekenstijl past perfect bij een verhaal over Vikingen in het Hoge Noorden. Je voelt de koude van de ondoordringbare sneeuw en de warmte van het haardvuur en je ruikt de dennenbossen. Het boek is iets groter van formaat dan doorgaans waardoor het niet alleen dunner oogt (wat sommige jonge lezers vast zal aanspreken) maar waar vooral de tekeningen past echt door tot hun recht komen. Paginagrote prenten, soms zelfs enkele achter elkaar, weten de sfeer van het verhaal te vatten. De hoofdstukken zijn kort en eindigen steevast met een vaak humoristische maar simplistische samenvatting van Leifs karakter. Of toch in de ogen van de anderen. De onderliggende boodschap van jezelf mogen zijn en in jezelf geloven is prachtig verweven in het spannende verhaal.
De trollen van Leif is tegelijkertijd grappig, spannend, mooi en fantasierijk. Een heerlijk boek om mee onder een dekentje te kruipen.

Mathilde Lemm - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Pieter Koolwijk   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047713784

Aantal pagina's
131

Prijs
€14,99