De trein van vier over twaalf

aanrader Coverafbeelding van: De trein van vier over twaalf

Trefwoord(en)
gezin
verdriet
ziekte
afscheid
sterven
tijdreizen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Nicolaus zit in een ziekenhuis waar zijn moeder de strijd tegen kanker verliest. Als de twaalfjarige jongen in de lift op een rode knop drukt, krijgt hij de mogelijkheid om met een speciale trein door de tijd te reizen. Kan hij zaken waar hij spijt van heeft terugdraaien? Kan hij zijn moeder waarschuwen en de toekomst veranderen?

Wat gaat er om in het hoofd van een kind als hij weet dat zijn ouder – in dit geval zijn moeder – sterft. Daarrond draait dit verhaal. Nicolaus kan dit feit in eerste instantie niet onder ogen zien en vlucht er voor weg, letterlijk. De plek waar hij terechtkomt is een oud station waar het verhaal magisch-realistisch wordt. Hij kan er gebeurtenissen van vroeger terug beleven in de hoop ze te veranderen, wat uiteraard onmogelijk is. Door deze gebeurtenissen telkens terug te beleven, groeit stilaan het besef en de aanvaarding van het onvermijdelijke gebeuren. Het gegeven van de trein is een metafoor voor de mensen die overlijden en daar in dat ‘tussenstation’ overstappen van hun levensfase naar een andere fase. Uiteindelijk geeft het Nicolaus de gemoedsrust die hij kwijt was en kijkt hij de volgende morgen verwonderd om zich heen waarin de wereld gewoon verder gaat. Maar die voor hem een grote verandering teweeg heeft gebracht.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Nicolaus. De lezer ervaart mee wat Nicolaus allemaal denkt en doet, waarbij zijn gevoelens van onmacht, boosheid en verdriet de bovenhand hebben.
De auteur verwoordt heel mooi hoe een kind zich zou kunnen voelen bij het overlijden van een ouder. In die zin kan dit verhaal voor hen een troost en houvast zijn. Andere lezer kunnen zich inleven in de gevoelens van iemand die dit meemaakt.
Het verhaal is helemaal niet melig of tranerig maar raakt de juiste toon om dit verlies en het afscheid nemen een plaats te kunnen geven.
De illustraties (enkel de omslag en de binnenkaften voor- en achteraan) geven een extra bijdrage aan het verhaal.
Een aanrader.

Pol Van Damme - februari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Conny Palmkvist   

Illustrator
Jeska Verstegen   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2024

ISBN
9789020624168

Aantal pagina's
142

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Fyra minuter över tolv

Vertaler(s)
Lammie Post-Oostenbrink