De tostifabriek

aanrader Coverafbeelding van: De tostifabriek

Trefwoord(en)
voeding
samenwerken
creativiteit

Genre
informatief

Vanaf
7 jaar

Dit originele boek, in de vorm van een doorgesneden tosti, is de neerslag van een project waarbij een ploeg enthousiastelingen in Amsterdam aan de slag gingen om alle ingrediënten van een tosti zelf te kweken: het graan en het brood, de ham en de kaas. Het gehele project werd in 2013 na een negental maanden succesvol afgerond en wekt nu nog verbazing en bewondering op. Je kan de neerslag er nu nog van volgen op hun website.
Het boek bestaat uit 2 delen. Net als een doorgesneden tosti is elk deel een driehoekig exemplaar. In beide delen lees je hetzelfde verhaal, die kan je dus apart lezen, maar voor de vele foto’s moet je beide delen samen leggen. Een ideaal samenlees en -kijkproject dus. Het verhaal volgt netjes de chronologie van het proces: 1. het bouwen van de tostifabriek in het midden van de stad: de akkerbak voor het graan, een stal voor de varkens en een voor de koeien, een kamer om later de kaas te maken en een ruimte voor de tostiboeren zelf. 2. het voorbereiden van de akkerbak, het zaaien van het graan en de opvolging van het groeien. 3. het huisvesten van de koeien en het melken en het maken van de kaas (62,5 kilo in totaal, goed voor meer dan 1500 tosti’s). 4. Het huisvesten van de varkens en het vetmesten en het slachten en het maken van de ham (41 kilo, goed voor meer dan 1000 tosti’s). 5. Het oogsten van het graan, het kaf van het koren scheiden, het malen van het graan en het bakken van het brood. Goed voor 580 sneetjes brood, genoeg voor bijna 300 tosti’s. 6. En toen was het tostifeest! 7. Waarna alles netjes opgeruimd werd en de balans werd opgemaakt.
Je leest met verbazing en plezier elk stap van het gehele proces. De taal is eenvoudig en de fijne humor houdt het geheel licht en vlot leesbaar. Af en toe is er nog een fout in de tekst achtergebleven, maar dat neem je er met liefde bij omdat het slechts een klein detail is in het grote geheel. De paginagrote foto’s geven het geheel zijn realistische ‘touch’, zijn documentaire meerwaarde.
De gehele uitgave is origineel en esthetisch. De kleurkeuze van zowel de prenten als de pagina’s per hoofdstuk maakt het geheel fris en vrolijk. De 2 doorgesneden delen vallen op en maken het geheel tot een aantrekkelijk en opvallend boek. Soms is het lezen wat onhandig of vraag je jezelf af waarom de 2 boeken niet samen in bv 1 doos passen om ze makkelijk te kunnen bewaren. Maar ook dat zijn weer details die het geheel niet kunnen ondermijnen. Want na het lezen van dit werk blijft je toch bij wat een groep mensen kan realiseren met geloof en kracht.
De kracht van creativiteit.
Daarom een aanrader!

Eric Vanthillo - oktober 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Vera Bachrach   
Bart Eysink Smeets   

Illustrator
Bart Eysink Smeets   
Kessels Kramer   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2014

ISBN
9789047706229

Aantal pagina's
235

Prijs
€25