De torens van Beiroet

aanrader Coverafbeelding van: De torens van Beiroet

Trefwoord(en)
stad
weglopen
opgroeien
oorlog
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

“Op mijn vijftiende verjaardag is de djinn in mij gekomen. Zoals een wolkje rook heb ik hem ingeademd.”
Zo begint dit aangrijpende verhaal over Nabila, een meisje dat opgroeit en haar eigen keuzes maakt/moet maken. Zij woont op het platteland (“in een slapend dorp”), maar de grote stad Beiroet lokt haar. De djinn geeft haar de moed en de kracht om haar dromen te volgen. Het (over)leven in de stad is hard. Zahirah, een dochter van vluchtelingen, wordt haar trouwe vriendin en toeverlaat. Samen zwerven ze door de stad die transformeert in een verwoestende nachtmerrie: hekken verschijnen en vormen barrières, grond verschuift, gebouwen verdwijnen, sirenes loeien in de nacht, wapens komen in beeld, … De torens stijgen op uit de grond: immense gebouwen die lange, diepe zwarte schaduwen over de stad werpen. Nabila en Zahirah leven en overleven …
In opdracht van Moussem Nomadisch Kunstencentrum en Muziektheater Transparant schreef Verrept dit rijk gelaagde coming-of-age verhaal met grootse beelden die beklijven. Hij bouwt het verhaal knap op in korte scènes die je in een ritme dwingen die Nabila’s ‘avonturen’ op de voet volgen. Hij weet perfect het midden te houden tussen concreet en abstract, tussen voelen en weten, tussen informeren en open houden. Hij bewaart een gedoseerde subtiliteit waardoor het evenwicht tussen kilheid en warmte mooi in balans blijft.
Hij houdt als schrijver, illustrator én vormgever de touwtjes strak in handen en dat loont: het geheel oogt uiterst fraai en tot in de details doordacht. De grijzige beelden met krachtige krijtlijnen en sombere inkleuringen imponeren. Zij tonen details en focussen meer op sferen dan op concrete gebeurtenissen. Zo komen zij bij je binnen en spreken je aan op je verbeelding en nog meer op je gevoel. De gehele vormgeving straalt een rust uit die je uitnodigt om in dit verhaal te duiken. Hier ook weer overheersen het voelen en de suggestie.
Een geheel dat respect afdwingt en dat we alleen maar terecht kunnen aanraden. 

Eric Vanthillo - oktober 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Paul Verrept   

Illustrator
Paul Verrept   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2018

ISBN
9789462913462

Aantal pagina's
82

Prijs
€19,95