De Titanic en het raadsel van de Grote Omar

Coverafbeelding van: De Titanic en het raadsel van de Grote Omar

Trefwoord(en)
schipbreuk
rampen
verstoppen
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Tom klimt stiekem aan boord van de Titanic die op het punt staat te vertrekken voor zijn eerste reis naar Amerika. Vanuit zijn schuilplaats hoort hij een gesprek over een bijzonder kunstwerk met edelstenen dat naar Amerika wordt gebracht.
Cilia is een meisje uit de hogere society dat met haar ouders de oversteek maakt. Ze is bijzonder teleurgesteld als blijkt dat haar hondje Toto naar de kennel aan boord moet. Ze voelt zich erg alleen tussen al die volwassenen en hun gesprekken die haar niet interesseren. Ze probeert zoveel mogelijk haar pup in de kennel te bezoeken.

De dramatische reis van de Titanic is algemeen gekend en de lezer weet dan ook dat veel van de passagiers de reis niet zullen overleven. En dat er mensen uit heel verschillende ‘werelden’ meevoeren is ook geweten. Die verschillende ‘klassen’ kwamen ook niet met elkaar in aanraking, behalve een aantal bemanningsleden. Zo komt ook Tom, uit een werknemersomgeving, in contact met Cilia uit de hoge society. Of een verstekeling als Tom plots als bemanningslid had kunnen werken, is een vraag. Hij wordt wel als een doorzetter beschreven. Hij wil vooral zijn vader – die in de keukens van het schip werkt – laten zien wat hij waard is. Terwijl die vader eigenlijk een alcoholverslaafde, kleine crimineel is. Cilia zou een meisje van twaalf moeten zijn, maar door haar houding komt ze bij de lezer eerder als een negenjarige over, die mokt omdat haar hondje niet bij haar mag blijven. Haar ouders, en meer bepaald haar moeder, zijn niet erg opgezet met hun zeurderige dochter. Als de ramp zich dan voordoet, blijkt Cilia’s moeder plots een heel andere vrouw te zijn. Een vrouw die van aanpakken weet en doorzet, ook al is ze er zelf niet goed aan toe. Toch is het vooral de ‘Grote Omar’ die schittert door afwezigheid. Na dat afgeluisterde gesprek dat Tom opving, wordt er bijna niets meer over gezegd. Buiten de zoektocht van Tom naar het kunstwerk. En een opdringerige journalist die overal opduikt waar hij niet echt verwacht wordt.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van Tom en Cilia. Zo weet de lezer meer over beide personages dan de personages over elkaar. Het klassenverschil dat eerst erg aanwezig is, vervaagt verder in het verhaal.
Achter het verhaal hebben de auteurs informatie opgenomen – samen met een aantal foto’s – over de Titanic, de ramp en de ‘Grote Omar ‘.
Een verhaal over de bekendste scheepsramp uit de twintigste eeuw vanuit het standpunt van twee kinderen uit een verschillende sociale klasse.

Pol Van Damme - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Marlene Rebel   
Lucinda Vos   

Illustrator
Sophie Pluim   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2023

ISBN
9789021477633

Aantal pagina's
201

Prijs
€17,99