De tempelwachters van het Rijksmuseum

aanrader Coverafbeelding van: De tempelwachters van het Rijksmuseum

Trefwoord(en)
Japan
dreiging

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Shiro woont met zijn moeder nog niet zo lang in een klein Japans dorpje. Er dreigt een inval van de Enya-clan. Om de tempel te beschermen stuurt de keizer twee wachters. Het zijn enorme beelden van grimmig kijkende krijgers. Iedereen is er bang van. Omdat Shiro geen vrienden heeft, trekt hij dikwijls naar de beelden om er zijn hart te luchten. Als de ninja’s van de Enya-clan het paleis van Heer Amago binnenvallen, spoedt Shiro zich naar de wachters om hun hulp te vragen. Maar zullen ze willen helpen?

Dit verhaal is opgebouwd rond de twee beelden van de tempelwachters die in het Rijksmuseum in Amsterdam kunnen bewonderd worden. Het verhaal speelt zich lang geleden af in een tijd waarin Samoerai erg hoog in aanzien stonden en de mensen uit de dorpen onder het toezicht van een Heer stonden.
Het verhaal situeert zich dan wel in een lang vervlogen tijd, maar kan zeker boeien. De gebeurtenissen worden door de auteur verteld vanuit het standpunt van Shuri. Hij voelt zich niet opgenomen in het dorp en brengt veel tijd door bij de beelden. Daar kan hij zichzelf zijn en verwoorden wat hem bezighoudt. Ook houdt hij de plek waar de beelden staan netjes en zelfs de beelden worden door hem verzorgd of sneeuwvrij gehouden.
Bijna belangrijker dan het mooie verhaal zelf, zijn de kleurrijke illustraties die op elke bladzijde primeren. De tekst is bijna ondergeschikt aan de illustraties. Die zijn helemaal in een Japanse stijl gemaakt. Vele zijn geïnspireerd of gebaseerd op bestaande Japanse schilderijen. Deze schilderijen zijn achteraan het boek opgenomen met nog extra informatie. Ze geven de jonge lezer een beeld van de Japanse schilderkunst.
Bijzonder fraai en verzorgd uitgegeven boekje dat beslist de moeite waard is. Om daarna de echte beelden te gaan aanschouwen in het Rijksmuseum.
Een aanrader!

Pol Van Damme - oktober 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Katie Pickwoad

Illustrator
Harriet Impey   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2016

ISBN
9789047617037

Aantal pagina's
85

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Temple Guardians

Vertaler(s)
Jan Paul Schutten