De tandenslager

aanrader Coverafbeelding van: De tandenslager

Trefwoord(en)
tandarts
angsten
dapper
moed
fantasie
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Na het fel groene ‘Tante Teefje’ (2017) en het indringend rode ‘De kindervleesfabriek’ (2019) is er nu deze knalgele ‘De tandenslager’ in hetzelfde grote formaat.
Deze keer draait het allemaal rond de energieke Kaatje. Kaatje zonder schrik. “Zij is een ruig geval, onbevreesd en een echte durver. Dapper en sterk en absoluut geen zaag of troela en al helemaal geen trut.” Regels lapt zij aan haar laars en luisteren doet ze alleen als het haar zint. Zij heeft wel één groot probleem: in haar tand zit een gaatje. Dus moet ze naar de tandarts toe. Maar dat wil ze niet. “Nog liever laat ze zich fileren en verkoopt ze haar jonge vel aan een winkelier van tassen en leren jassen, dan dat ze zich laat bewerken door die wreedaard in zijn witte pak.” Uiteindelijk moet ze alle verzet staken en laat ze zich ernaartoe meeslepen, wel gewapend met de nodige veiligheidsattributen…

Net als in de vorige boeken rijmt Ruth Verstraeten zich op een vlotte wijze doorheen dit verhaal vol uitvergroting en hilarische humor, gestoeld op herkenning en gespijsd met de nodige emoties.
Met het hoofdpersonage kan je je moeiteloos identificeren en zelfs wie dat niet kan, kent wel iemand in zijn of haar omgeving die zich aan haar karaktertje kan spiegelen. Zij het in de realiteit iets minder uitgesproken misschien. Want de overdrijvingen en uitspattingen hier in het verhaal zijn heerlijk voor jong en oud en creëren een hilarische humorlaag over het geheel heen. Een rijke tekst om van te smullen, want Verstraeten schuwt geen moeilijke woorden of taboes. Het gehele verhaal is heerlijk voorleesbaar door zijn vlotte ritme en zijn verrassende rijmen.
De al even hilarische illustraties van Annelies Vandenbosch vertellen perfect mee het verhaal. Zij associëert vrij op de woorden en vult aan waar mogelijk. Knap hoe zij emoties uitvergroot en zo indringend en voelbaar maakt. Zoals bv de vleeshaken en de schrikwekkende schaduw van de tandarts, de onversaagde Kaat, de mama die afdruipt met de vallende krulspelden in haar haar, en zoveel meer …
Net als de vorige boeken is dit ook weer een aanrader van formaat!
En mocht dit het einde van een trilogie zijn, dan hopen wij dat de auteur snel een nieuwe trilogie opstart. Want zoveel fantasie, humor en gedurfde eigenzinnigheid, daar kunnen wij alleen maar naar uitkijken!

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Ruth Verstraeten

Illustrator
Annelies Vandenbosch   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2021

ISBN
9789002271144

Aantal pagina's
58

Prijs
€16,99