De taart op de kers

Coverafbeelding van: De taart op de kers

Trefwoord(en)
poëzie
versjes
fantasie

Genre
poëzie

Vanaf
4 jaar

Ine De Volder en Nelleke Verhoeff maakten samen dit meer dan kleurrijke prentenboek vol speelse versjes voor jonge ‘talensmullers’.
De verrassende titel zet je meteen op het juiste spoor: waar normaal de kers op de taart staat, wordt dat hier omgedraaid tot een taart op de kers. De prent toont de ware toedracht. Want de reusachtige taart staat inderdaad als een hoed op de reusachtige… kers. Halverwege in het boek is dit ook een van de vele speelse versjes: “Kijk, een kers op de taart. Met romige rijm. En draai je hem om dan is de taart een hoed. Een hoed van suikergoed.
De auteur zit om geen onderwerp verlegen: een kikker die de hik heeft, een niezende olifant, een droomhuis met wel honderd ramen en een glijbaan, een krokodil als huisdier, gekke sokken aan je voeten, vliegende poezen, wat je in je dromen allemaal kan zijn, en nog veel meer.
Zij speelt met taal en ritme en rijmt er op los. De onderwerpen zijn steeds herkenbaar, maar zij haalt woorden uit hun context en verrast de lezer met speelse taalspelletjes. Heerlijk om al deze rijmkolder te horen en na een tijd na te zeggen.
De kleurrijke illustraties tillen het geheel op tot een al even speelse ‘wannahave’. Verhoeff illustreert en associeert vrijelijk op elk onderwerp. Met gemengde technieken (tekenen, schilderen, collage, ruw borstelen, …) geeft zij beeld aan elke zin en vers. Het geheel verrast en laat zich ontdekken, keer na keer. Want je raakt er niet meteen op uitgekeken.
Een geslaagde samenwerking die leidde tot een verfrissend boek vol speelse versjes voor (heel) jong (en ouder). 

Eric Vanthillo - september 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Ine De Volder   

Illustrator
Nelleke Verhoeff

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841985

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,95