de Superhacker

Coverafbeelding van: de Superhacker

Trefwoord(en)
grootouders
ziek
hacken
detective
slechthorend

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

De oma van Moos ligt in het ziekenhuis en Moos gaat veel op bezoek. Zo leert ze Asha kennen, de kleindochter van de zieke man die op dezelfde kamer ligt als haar oma. Omdat Moos hoorapparaten heeft, is er even een misverstand met Asha, maar daarna worden ze heel goede vriendinnen. Ze ontdekken dat Noura, die het eten rondbrengt bij de zieken, bedreigd wordt via haar telefoon. Moos, die erg handig is met de computer, hackt het systeem van het ziekenhuis om op zoek te gaan naar de dader. Even later wordt ze zelf bedreigd. Toch blijven Asha en zij uitzoeken wat er aan de hand is. Maar zitten ze wel op het juiste spoor?

Dit hele avontuur wordt verteld vanuit Moos, een ondernemend meisje dat zich niet snel laat doen. Ze heeft hoorapparaten, waardoor ze af en toe niet hoort wat er tegen haar gezegd wordt. Maar met hulp van haar nieuwe vriendin Asha kan ze toch bereiken wat ze wil. Ze zit graag op het dak, dat geeft haar rust terwijl ze geniet van de wind en de wolken. Ze slaagt er zelfs in om haar oma en haar kamergenoot nog een keer te laten genieten van die wind door hen mee te nemen naar het dak. Een onderneming die heel wat voorbereiding en moed vraagt, en die bijna slecht afloopt. De nieuwe vriendschap met Asha geeft haar extra energie waardoor ze meer durft dan anders. Daarbij komt haar hackerstalent goed van pas.
Dit fantasievolle verhaal blijft toch heel realistisch, ondanks de toevalligheden bij de ontknoping. De tekst leest vlot en het verhaal is spannend en maakt je erg nieuwsgierig. Geregeld zorgen nieuwe elementen voor verrassende wendingen. Er zit dan ook veel vaart en actie in dit verhaal, wat je niet zou verwachten in een ziekenhuis. Daarbij komen nog de gevoelens van Moos tegenover haar oma en tegenover Asha’s opa. Die emoties zitten knap verweven in de avonturen van de twee vrienden. De verschillende personages zijn geloofwaardig en realistisch.
Elk hoofdstuk start met een kleine illustratie die de kern van het hoofdstuk in beeld brengt. Sommige illustraties komen meerdere keren voor, omdat sommige elementen in het verhaal ook terugkeren. Zo verklappen ze al een beetje over de inhoud.
Dit detectiveverhaal is een boeiende mengeling van hacken, hoorproblemen, zieke grootouders en vooral nieuwe vrienden.

Mik Ghys - juli 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Annemarie Jongbloed

Illustrator
Wendy Panders   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2024

ISBN
9789021685359

Aantal pagina's
149

Prijs
€15,99