De stoute Sint

Coverafbeelding van: De stoute Sint

Trefwoord(en)
Sinterklaas
stout

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

Op een koude, heldere nacht wordt Sinterklaas ’s nachts opgeschrikt door hard geklop op de deur van zijn kasteel. Omdat er blijkbaar geen enkele Piet de deur gaat openmaken, doet Sinterklaas het zelf. Er staat een dwerg voor de deur die hem waarschuwt, want Sarah is boos op Sinterklaas dus is hij in gevaar. De Sint zoekt uit wie Sarah zou kunnen zijn en ontdekt dat ze de dochter is van een tovenaar en een heks. Kinderen van heksen en tovenaars krijgen geen cadeautjes van de Sint omdat hun ouders alles kunnen toveren wat ze willen. Daarom is Sarah boos, zelfs nog na 200 jaar. De Sint vertrekt naar de woonplaats van Sarah en probeert haar duidelijk te maken dat ze nergens boos om moet zijn. Maar Sarah blijft boos. Zo boos dat ze de Sint betovert. Dit jaar wil hij alleen cadeautjes brengen naar kinderen die stout geweest zijn. En dat zorgt natuurlijk voor een ongeziene chaos.

Dit vrolijke Sintverhaal zorgt voor een grote verrassing, want stel je maar eens voor dat de stoute kinderen beloond worden in plaats van de brave. Dat laten de volwassenen, en ook heel wat kinderen, niet zomaar gebeuren. Verrassend is wel dat de boze Sarah heel snel tot inkeer komt. Net als de stoute kinderen en de betoverde Sint, die worden ook erg snel vergeven. Er werd mooi rekening gehouden met de doelgroep Vlaanderen en Nederland, want meermaals komen beide streken aan bod. Zo studeerde de opperpiet in Leuven en Leiden. Dit verhaal zorgt ook voor een verklaring voor vrouwelijke pieten, want Sarah mag als eerste vrouw meedoen met de pieten. Ook waarom ze allemaal zwart zien wordt mooi uitgelegd. Zo is dit verhaal niet alleen een spannend tovenaarsverhaal maar zit er ook wat Sinttraditie in verwerkt. De vele potloodillustraties doorheen het boek geven de juiste sfeer van het verhaal mee. Ze tonen interessante momenten uit het verhaal en zoomen in op details of sterke emoties. De cover kijkt je recht aan en prikkelt je fantasie.
Het geheel is een verrassend Sintverhaal met een boeiende verhaallijn door het stout worden van die ingoede brave Sint. Een leuke variatie op de traditionele Sintverhalen.

Mik Ghys - oktober 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Jo Van Dormael

Illustrator
Rik Willemen   

Uitgeverij
Boekscout   


Jaartal
2017

ISBN
9789402239263

Aantal pagina's
95

Prijs
€16,99