De storm van Opa Pol

Coverafbeelding van: De storm van Opa Pol

Trefwoord(en)
grootvaders
ziek
taal
samenleven
afasie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Afasie is een niet aangeboren taalstoornis – a (= niet) fase (=spreken) – en betekent dat iemand niet meer kan zeggen wat hij wil. Mensen met afasie kunnen problemen hebben met spreken, begrijpen, lezen of schrijven. Heel wat mensen lijden aan deze nagenoeg ongekende stoornis. Daarom wil Kathleen Krekels, Vlaams parlementslid en logopediste, het beter bekend en bespreekbaar maken. Haar vader leed 26 jaar aan afasie. Dit project kon ze realiseren onder de koepel van het VVL, de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten, die ook het boek verspreiden en waar je het kan aankopen.
Opa Pol, het hoofdpersonage in dit verhaal, lijdt aan deze stoornis. Soms droomt hij dat hij ronduit verhalen vertelt, dat er duizenden woorden uit zijn mond komen en dat iedereen naar hem luistert en met hem praat. Maar de realiteit is anders. Een storm in zijn hoofd heeft alle woorden weggevaagd. Dat gebeurde nadat op een keer alles donker werd en hij op de grond viel. Hij ontwaakte in een ziekenhuis en moest herstellen van een beroerte. Gelukkig is er oma die zielsveel van hem houdt en hem helpt en steunt door dik en dun. Naast oma zijn er ook de vele kleinkinderen die al evenveel van hem houden. Dat opa niet praat, dat deert hen niet. De logopediste helpt hem om de woorden terug te vinden en alle mensen en vrienden om hem heen helpen hem met veel begrip en benaderen hem vanuit zijn eigen kracht, vanuit wat hij wel nog kan zonder woorden. Op die manier geniet opa Pol van zijn leven waar blijheid en verdriet hand in hand gaan, maar waar vooral aanvaarding en wilskracht de boventoon voeren.
Het ganse verhaal wordt verteld met korte zinnetjes die vlot (voor)leesbaar zijn. Je leert opa Pol kennen doorheen zijn goede en minder goede momenten en krijgt zo inzage en medeleven met mensen met deze stoornis. De karakters, ook van de nevenpersonages, zijn goed uitgediept, waardoor identificatie en herkenning voor de hand liggen.
De uitbundige prenten in rustige, bruinige tinten illustreren het geheel perfect. Zij tonen heel goed de leefwereld van opa Pol en zijn gedachten en dromen. De vele details prikkelen je verbeelding. Op die manier vertellen zij mee het verhaal en voegen ze er een diepere laag aan toe.
Een knap geheel van gevoelige prenten en tekst dat mede door zijn oblong-formaat (liggend) aantrekkelijk oogt.

Eric Vanthillo - september 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Kathleen Krekels

Illustrator
Hannelore Thijs

Uitgeverij
VVL (Vlaamse Vereniging voor Logopedisten)   


Jaartal
2023

ISBN
9789491170447

Aantal pagina's
30

Prijs
€24,95