De storm – De Poortwereld, deel 1

  Coverafbeelding van: De storm – De Poortwereld, deel 1

Trefwoord(en)
magie
fantasy
andere werelden
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Elias en Nina wonen in een weeshuis na de dood van hun moeder. Ze zijn er erg ongelukkig. Elias besluit te vluchten om met zijn zus een plek te zoeken waar ze weer gelukkig kunnen zijn. Ze belanden in een groot huis midden in het bos. De bewoners doen nogal zonderling. Na een nacht vertrekken Elias en zijn zus weer maar als ze door een geheimzinnige poort lopen, komen ze in een vreemde, ongekende wereld terecht. En die is niet ongevaarlijk…

De auteur van deze vierdelige reeks schreef al meer verhalen die zich in een vreemde en/of magische wereld afspelen. Onlangs nog met de prachtige trilogie voor young adults ‘Zeneria’. De Poortwereld is bedoeld voor een jonger leespubliek. De volwassen lezer die af en toe ook eens televisie kijkt, kan er niet omheen dat een aantal elementen duidelijk verwant lijken aan scènes uit lopende televisiereeksen.
Net als in de ‘Zeneria’-reeks neemt de auteur de tijd om zijn verhaal te kaderen, zodat de actie en het avontuur in de volgende delen verder uitgewerkt kunnen worden.
Er gebeurt dus niet zo bijzonder veel in dit eerste deel. De verschillende personages worden uitgebreid geschetst zodat de lezer er een goed beeld van krijgt. Ook de wereld waarin de kinderen terecht komen wordt duidelijk verwoord.
Toch slaagt de auteur er in om de lezer geboeid te houden en snippertjes informatie in het verhaal te slijpen zodat de lezer meer wil weten en met spanning uitkijkt naar het volgende deel. Zeker als dit eerste deel eindigt op een spannend moment waarop de jonge Elias zich voorneemt om alles op alles te zetten om zijn doel te bereiken.
Het verhaal leest heel vlot en de opeenvolgend acties komen snel na elkaar. De gebruikte taal is gemakkelijk te begrijpen voor de jonge lezer.
Een aantal zwart-wit illustraties in een soort ‘stripvorm’ visualiseren stukjes uit het verhaal en verduidelijken ook nog mee het verhaal.
Een spannend avontuur dat nog verder zal moeten evolueren om de aangebrachte vragen en mysteries op te lossen. Afwachten wanneer het volgende deel zal verschijnen. Een tip van de sluier wordt al opgelicht in een kort voorstukje dat na het eerste verhaal wordt gegeven.

Pol Van Damme - november 2015

Auteur
Luc Descamps   

Illustrator
Rik Willemen

Uitgeverij
Abimo   


Reeks
De Poortwereld

Jaartal
2015

ISBN
9789462344242

Aantal pagina's
162

Prijs
€13,50