De sterrenwalvis

In de inleiding van deze bijzonder fraaie verhalen- en verzenbundel lezen we dat meester-illustrator Petr Horáček regelmatig schetsen maakt in kleine A6-schetsboekjes van dingen die hij ziet, hoort, droomt, zou willen zien, … Nicola Davies zag deze schetsboekjes en was meteen verkocht voor het idee om verhalen en gedichten te schrijven bij de haast magische beelden. En zo ontstond deze bundel met daarin 40 droomdichtverhalen die allen de natuur en het leven op deze aarde bejubelen.
Dit stukje uit ‘Ik hou van een tuin’ illustreert perfect waar het in dit boek om gaat: “Ik hou van een tuin waar de wereld wild is, waar netjes en opgeruimd vergeten worden en de natuur de baas is.
De droomdichtverhalen zijn kort en gevarieerd, vlot geschreven en soms op rijm. Je leest ze als kleine verhalen die je verbeelding prikkelen en je doen verder dromen of nadenken over je eigen functioneren in en met de natuur.
Doorheen alle verhalen gaat een diep respect samen met een eerlijk engagement en een niet aflatende bewondering voor de natuur en alles wat er leeft.
Over de leeuwenwelpen die verhongeren door de droogte, over de sterrenwalvis die in de trage golfstroom van sterrenstelsels rondzwemt, over de moederboom die met haar kinderen praat via schimmelvingers rond haar wortels, over het dansen van de aarde rond de zon, over waarom je best een paraplu meeneemt als je een nijlpaard uitlaat, over de vriendschap met een oude appelboom, en over zoveel meer.
De kleurrijke schilderijen zijn pareltjes vol sfeer. Horáček vat elke keer weer de natuur in composities die vakmanschap doen uitschijnen en diep respect verdienen. Hij weet perfect realiteit en fantasie te combineren, waardoor zijn prenten op zich al hele verhalen vertellen.
Een combinatie van tekst en beeld waarbij 1+1 niet 2 is, maar 3! Want wat deze 2 prentenboekmakers bij elkaar naar boven halen, dat toont dat het hier om een ‘match made in heaven’ gaat.

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Nicola Davies   

Illustrator
Petr Horáček   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2023

ISBN
9789047715733

Aantal pagina's
94

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Star Whale

Vertaler(s)
Johanna Rijnbergen