De sterren

Coverafbeelding van: De sterren

Trefwoord(en)
ruimte
sterren
liefde

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Levi, een joods jongentje, is dol op de ruimte. Hij leest er boeken over en droomt ervan om astronaut te worden. Zijn vader is een kruidenier en wil dat Levi later zijn zaak overneemt. Maar Levi blijft dromen. Op een dag ontmoet hij in het park Aïcha, een moslimmeisje, terwijl ze allebei op hun broertjes en zusjes passen. Aïcha leest net als Levi een boek over de ruimte. Urenlang praten ze over de ruimte en de sterren en al snel zijn ze onafscheidelijk. Op een avond, wanneer ze samen in een hangmat zitten om naar de sterren te kijken, glijdt de hoofddoek van Aïcha af en ziet Levi haar fantastische bos krullen. Tot Aïcha’s vader woedend opduikt. De volgende dagen krijgt Levi Aïcha niet meer te zien en even later ontdekt hij dat ze verhuisd is. Hij treurt vreselijk. Wanneer hij jaren later gaat studeren, kiest hij voor natuurkunde en astrofysica. Op een congres ontmoet hij Aïcha opnieuw, die de ruimte en de sterren ook nooit opgegeven heeft. Ze zijn dolgelukkig dat ze elkaar hebben teruggevonden. Deze keer laten ze elkaar niet meer los.

Dit is een romantisch verhaal over dromen waarmaken en geloofsverschillen wegwerken. Het is vertederend om de twee kinderen te zien opgaan in elkaar en hun liefde voor de sterren. Zo’n vriendschap is fantastisch en uitzonderlijk. Ze genieten allebei van elkaars gezelschap en interesses. Daar wordt door de ouders een stokje voor gestoken, omdat hun geloof hen in de weg zit. Maar de dromen van Levi en Aïcha blijven groeien, zodat ze elkaar weer ontmoeten wanneer ze allebei hun droom hebben waargemaakt. Ze misten alleen elkaar nog, maar op het einde komt alles goed. Heerlijk, zo’n positief verhaal.
De tekst leest vlot en zit verweven in de vele kleine illustraties die op de bladzijden verspreid werden. Soms lijkt het een strip, daarna een kijkboek met grote illustraties. Tekstballonnen zitten mee verwerkt in de illustraties en leggen zo de focus op enkele momenten in het verhaal. Veel illustraties tonen grappige momenten, vooral met de kleine broertjes en zusjes van de twee hoofdpersonages. Hun vaders worden eerder karikaturaal voorgesteld. Door de illustraties krijgt het geheel iets vrolijks en vertederends, maar ook luchtig ook al is het onderwerp dat niet. De tekeningen beïnvloeden de sfeer van het verhaal en maken zo het meningsverschil tussen de joodse vader en de moslimvader minder zwaar.
Dit verhaal zet aan om verder over te praten. Over dromen, over verschillen in toekomstdromen en geloof, over vriendschap en interesses. Het is een sfeervolle uitnodiging!

Mik Ghys - februari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jacques Goldstyn

Uitgeverij
Veltman   


Jaartal
2021

ISBN
9789048319671

Aantal pagina's
60

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Les étoiles

Vertaler(s)
Renate Hagenouw