De sterren onder onze voeten

Coverafbeelding van: De sterren onder onze voeten

Trefwoord(en)
eenoudergezin
New York
bendes
vriendschap
rouwen

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Als de oudere broer van Lolly omkomt door bendegeweld, weet Lolly geen raad meer met zijn leven. Het enige dat hem afleidt van zijn boosheid en verdriet, is bouwen met Lego. Als hij twee enorme zakken met Lego-steentjes cadeau krijgt, begint hij te bouwen aan een enorme fantasiestad. Het helpt hem te ontsnappen aan de werkelijkheid van de New Yorkse wijk Harlem. Want ook hij komt voor de keuze te staan om zich al dan niet bij een bende aan te sluiten.

Het vraagt enig doorzettingsvermogen van de lezer om zich in het verhaal in te leven. Het verhaal speelt zich af in New York en de verwijzingen naar allerhande straten en plaatsen is voor een Vlaamse lezer niet altijd evident te plaatsen. Het verhaal speelt zich ook af in een wijk met gekleurde inwoners, waar straatbendes de plak zwaaien en het voor kwetsbare jongeren niet eenvoudig is om te leven. Lolly is zo één van die jongeren. Hij ervaart de verschillen, ondergaat de dreiging van de bendes en zoekt naar een manier om naar een doel toe te leven. Dat blijkt niet eenvoudig. Gelukkig voor hem zijn er enkele mensen die hem trachten te helpen en ook zijn passie voor Lego doet hem inzien dat er toch manieren zijn om op het rechte pad te blijven.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lolly, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus door zijn ogen naar zijn omgeving en de gebeurtenissen. Doorheen het verhaal maakt hij een evolutie door. Van wanhopige en boze jongen naar iemand die met een klaardere kijk op de wereld zijn leven tegemoet ziet. Door zijn omgang met de jongeren om hem heen, helpt hij ook nog eens anderen, zonder dat hij daar zelf een idee van heeft. Hij doet gewoon wat hij denkt te moeten doen en ook dat doet hem anders naar anderen kijken en met hen om te gaan. Zo wordt hij bevriend met een meisje dat ‘anders’ is maar met wie hij – na enige tijd – bevriend wordt en voor haar opkomt. Ook zijn beste vriend die dreigt meegesleurd te worden in een straatbende weet hij weer op het rechte pad te krijgen.
Als de lezer door de setting van het verhaal heen weet te kijken, kan hij in het verhaal een aantal zaken ontdekken die in andere omgevingen ook toepasbaar zijn. Zoals met een open blik naar anderen kijken en zich niet laten leiden door vooroordelen. Of hulp aanvaarden van volwassenen die kunnen helpen in moeilijke situaties. Of de verleiding kunnen weerstaan van levensgevaarlijke snelle rijkdom.
Een verhaal in een niet direct herkenbare omgeving voor een doorsnee lezer, dat dieper graaft naar positieve waarden in het leven, ondanks de moeilijkheden van alledag en de leefomgeving.

Pol Van Damme - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
David Barclay Moore   

Uitgeverij
Condor   


Jaartal
2023

ISBN
9789464530612

Aantal pagina's
313

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Stars Beneath Our Feet

Vertaler(s)
Michiel Nijenhuis