De springe-dinges

Coverafbeelding van: De springe-dinges

Trefwoord(en)
zoektochten
uitvinden
spelen
slapen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Op een nacht in het bos zijn alle vrienden van Beer diep in slaap. Maar Beer is klaarwakker en hij wil spelen. Dus wandelt hij naar de stad en zoekt iets om mee te spelen. En hij vindt… een springe-dinges: een verend ding waar je op en af kan springen. Beer wil zijn vrienden halen om mee te springen, maar die willen alleen maar slapen. Dus wil hij het springe-dinges naar het bos sleuren. Het is echter zo zwaar, dat Beer iets met wieltjes knutselt om het te vervoeren. Maar zijn vrienden willen niet helpen om het op de wieltjes te zetten, ze willen alleen maar slapen. Dus moet Beer weer iets nieuws bedenken…

Een heerlijk fantasievol verhaal over een enthousiaste Beer en zijn vrienden. Deze beer barst van de energie, terwijl zijn vrienden alleen maar willen slapen. En op het einde van het verhaal is het natuurlijk omgekeerd. Heel grappig. Ook al de  tussenstappen zijn heel humoristisch. Beer wil zo graag het springe-dinges delen met zijn vrienden, dat hij de gekste dingen uitvindt om dat ding in het bos te krijgen. Fijne, gedetailleerde tekeningen tonen zijn uitvindingen en hoe Beer ze laat werken. Grote kleurrijke paginavullende illustraties tonen de nacht en de beer die met zijn enthousiasme geen blijf weet. Pas op het einde van het verhaal veranderen de kleuren, van het nachtblauwe evolueert alles naar warme, rode kleuren van de dag. Heel mooi en sfeervol.
De tekst leest prettig voor, vooral met de verzonnen woorden die aanduiden wat Beer gevonden of bedacht heeft: een trekkie-lossetje, een hijsie-oppetje, een rijdie-rolletje en natuurlijk vooral de springe-dinges. De grote prenten afgewisseld met kleine illustraties zorgen voor een verhaal vol dynamiek, net als de energieke Beer.
Een fijn voorleesverhaal voor actieve kleuters.

Mik Ghys - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Kathleen Doherty   

Illustrator
Kristyna Litten

Uitgeverij
Condor   


Jaartal
2022

ISBN
9789464530209

Aantal pagina's
32

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Thingity-Jig

Vertaler(s)
Tjibbe Veldkamp